Обгрунтовуючи ризики, прокурори зазначили, що Порошенко без запобіжного заходу може чинити нові правопорушення / Скріншот

У судовому засіданні Печерського районного суду Києва, де обирають запобіжний захід екс-президенту Петру Порошенку, зчинився галас.

Як передає кореспондент УНІАН, прокурори почали оголошувати клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку. Зокрема, один з прокурорів заявив, що Порошенко обвинувачується в тому, що видав завідомо незаконний наказ, яким створив посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки і схилив тодішнього голову СЗР Єгора Божка до призначення на цю посаду Сергія Семочка.

Читайте такожСправа про призначення Семочка: суд відмовив захисту Порошенка у відводі групи прокурорів

Відео дня

Прокурори переконані, що такий наказ був незаконним, оскільки в штатному розписі СЗР нема такої посади, а є лише посада заступника голови, яка на той час не була вакантна.

Прокурори впевнені, що Порошенко порушив ст. 6 закону про СЗР. Також вони вважають, що Порошенко незаконно надав Семочку доступ до державної таємниці, чим також перевищив свою владу та службові повноваження.

Обгрунтовуючи ризики, прокурори зазначили, що Порошенко без запобіжного заходу може чинити нові правопорушення, знищувати або підроблювати документи, а також чинити тиск, в тому числі і на депутатів своєї фракції. Ці слова обурили присутніх в залі суду народних депутатів з фракції «Європейська солідарність», як і самого Порошенка. Вони почали вигукувати, що такі заяви прокурорів - це приниження парламентаріїв та втручання у політичну діяльність.

В залі суду зчинився галас: прокурори і депутати почали говорити одночасно і на підвищених тонах.