КСУ розгляне конституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ / фото УНІАН

Народні депутати звернулися до Конституційного суду України з поданням щодо відповідності Конституції указу екс-президента Петра Порошенка про призначення директором Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Про це повідомили у відділі комунікацій Конституційного суду України та правового моніторингу.

"Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний указ президента України не відповідає вимогам частини четвертої статті 5, частини другої статті 6, частини другої статті 8, частини другої статті 19, пункту 31 частини першої статті 106 Основного Закону", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Подання підписали 51 народний депутат. Вони стверджують, що посаду Директора НАБУ не віднесено Основним законом України до посад, призначення на які здійснюється президентом України.

Читайте такожУ G7 попередили Україну про втрату підтримки в разі порушення незалежності НАБУ

"Видавши оспорюваний указ, президент України вийшов за межі своїх повноважень, вичерпний перелік яких визначений Конституцією України, та порушив встановлену ч.4 її ст.5 заборону на узурпацію державної влади", - наголошується в тексті подання.

У зв’язку з цим заявники просять КСУ відкрити конституційне провадження за конституційним поданням, визнати конституційне провадження у справі за конституційним поданням невідкладним, визнати указ таким, що не відповідає Конституції України.

Брати участь у конституційному провадженні доручено нардепу від "Слуги народу" Олександру Дубінському.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови №3039 про звільнення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро України.