Ольга Кравченко та Дмитро Табачник на відпустці в ОАЕ / фото із соцмереж

Соратницю Дмитра Табачника, якого нещодавно заочно засудили з конфіскацією майна за держзраду на 15 років, Ольгу Кравченко призначили директором юридичного департаменту Державної митної служби. Про це стало відомо громадській ініціативі "Голка". Кравченко за Табачника керувала юридичним департаментом Міністерства освіти.

"Проти Нового року ми писали, що в Мінінфраструктури працює соратниця Табачника, яка підтримує з ним комунікацію і з якою Табачник відпочивав перед повномасштабним вторгненням в Об’єднаних Арабських Еміратах.  Більше того, саме Табачник лобіював її на посади. Кравченко звільнили у грудні після того, як у ЗМІ розгорівся скандал. І на початку року наші джерела повідомили, що після цього звільнення буде пауза і згодом Кравченко призначать саме на цю посаду в митниці, де вона матиме доступ до держтаємниці. Аж ось кілька днів тому призначення таки відбулося. Це сталося 10 квітня," - наголошує голова громадської ініціативи "Голка"  Ірина Федорів.

На інформаційний запит від 8 квітня, перед самим призначенням Кравченко, Державна митна служба України оперативно відповіла, надавши перелік всього складу департаменту і зазначивши, що станом на 9 квітня посада директора юридичного департаменту ще вакантна.

Відео дня
Соратницю Табачника призначили на керівну посаду митниці, вона може мати доступ до держтаємниці, - Голка

"Тут швидкість цілком зрозуміла, бо вони намагалися встигнути до 10 квітня закрити цю тему: посада вакантна і нема комунікаційних ризиків. Наші джерела повідомили, що призначення вже відбулося. Ми вичекали рівно 1 день і направили ще один контрольний запит. І тут вже відповідь не була миттєвою - тягнули строки максимально. Для порівняння у відповіді на другий запит треба було вказати лише одне прізвище - Ольги Кравченко. Текст відповіді, який готували 5 днів, складається з двох коротких абзаців", - додає  Федорів.

Соратницю Табачника призначили на керівну посаду митниці, вона може мати доступ до держтаємниці, - Голка

Згадки про те, що Кравченко вже тиждень перебуває офіційно на посаді, досі нема на офіційному сайті Державної митної служби. Тобто без цих інформаційних запитів суспільство станом на 18 квітня не дізналося б про таке кадрове рішення.

Адвокат Ілля Костін наголошує, що, за законом, Кравченко, яка обійняла одну з керівних посад на митниці, може отримати доступ до держтаємниці:

З урахуванням її високої посади, їй повинні дати доступ до державної таємниці. Це передбачає  закон "Про державну таємницю". Перевірку має провести Служба безпеки України."

Кравченко звільнили з Мінінфраструктури у грудні 2023 року після того, як стало відомо, що вона подружка державного зрадника Дмитра Табачника. Саме Табачник опікувався її призначенням на посади. У 2021 році Табачник відпочивав разом з Кравченко в Об’єднаних Арабських Еміратах. За кілька днів до нового призначення Кравченко на керівну посаду митниці, Табачник отримав від окупантів медаль "учасника СВО".

Вас також можуть зацікавити новини: