Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН має намір ініціювати прийняття закону про заборону продажу ВАТ «Одеський припортовий завод» у найближчі роки.

Про це, як повідомили УНІАН у прес-службі ВР, В.ЛИТВИН заявив під час зустрічі з жителями Болградського району Одеської області, відповідаючи на запитання.

Керівник парламенту вкотре наголосив, що він є «категоричним противником» продажу стратегічних підприємств, які приносять прибуток країні, під час фінансово-економічної кризи та напередодні політичних кампаній.

Відео дня

В.ЛИТВИН вважає загрозливою ситуацію, за якої «замість пошуку консенсусу та порозуміння основні політичні гравці прагнуть до абсолютної влади, аби забрати те, що залишилося у державній власності». У цьому контексті голова Верховної Ради України охарактеризував ситуацію із продажем ОПЗ як «велику аферу». «Дуже дивною виглядає позиція Фонду держмайна та уряду, коли спочатку визначається стартова ціна у 4 млрд. грн., а після того як знаходиться покупець, який пропонує не набагато більшу суму, результат угоди анулюється і заявляється про те, що об`єкт коштує удвічі дорожче», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, В.ЛИТВИН висловив переконання, що у центрі уваги влади повинні перебувати «проблеми кожного українця, аби зробити все, щоб кожен громадянин жив, працював і відчував себе гідною людиною».

Основою стабільності в країні, на його думку, має бути «консолідована та ефективно працююча влада, представники якої не займалися би публічним з`ясуванням стосунків, а діяли б виключно в інтересах країни та народу». «Натомість поки що спостерігається тенденція, коли політики або ділять країну, або демонструють взаємне неприйняття», - додав В.ЛИТВИН.

Як повідомляв УНІАН, 29 вересня ТОВ ”Нортіма” (Україна) придбало контрольний пакет ВАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) в розмірі 99,567% статутного фонду за 5 млрд. грн. Ціна продажу перевищила початкову на 1 млрд. грн. Крок аукціону становив 50 млн. грн. У торгах взяли участь 3 учасники - ТОВ ”Азот-сервіс” (Росія), ТОВ ”Фрунзе-Флора” (Україна) і ТОВ ”Нортіма” (Україна).

Пізніше в.о. голови Фонду держмайна Дмитро ПАРФЕНЕНКО повідомив, що комісія з приватизації ОПЗ Фонду держмайна прийняла рішення не визнавати ТОВ «Нортіма» переможцем у конкурсі з приватизації заводу у зв`язку з тим, що його було продано за заниженою ціною.

Крім того, прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО, коментуючи результати проведення приватизації ОПЗ, звинуватила в змові претендентів на придбання ОПЗ з метою приватизації підприємства за заниженою ціною.

ТОВ «Нортіма» має намір оскаржувати в суді рішення Фонду державного майна України про визнання конкурсу недійсним.