Бурова установка зонда InSight застрягла на глибині до 30 см / фото NASA/JPL-Caltech

Фахівці з NASA розробили план зі звільнення бурової установки зонда InSight, яка застрягла в ґрунті Марса.

Наприкінці минулого року на Марс прибув зонд NASA InSight, який повинен був вивчати сейсмічну активність планети і пробурити рекордну свердловину в п'ять метрів. Але, незадовго після початку місії інженери повідомили про поломку, - бурова установка застрягла на глибині в 30 см і не може просунутися далі, пише Новое время.

Обладнання для буріння буквально застрягло і його не можна витягнути назад. Спочатку вчені думали, що установка вперлася в камінь, але зараз припускають, що сам ґрунт може перегороджувати шлях обладнання.

Відео дня

Як пише Gizmodo, щоб вирішити цю проблему експерти з NASA планують спершу підняти опорну конструкцію зонда за допомогою роботизованої руки, і краще розглянути бурову установку.

Читайте такожЗонд NASA сфотографував захід Сонця на Марсі

Така процедура також повинна дозволити зонду збільшити коефіцієнт тертя бура об марсіанський ґрунт. Якщо проблема не в самій установці, а в особливостях внутрішньої будови Червоної планети - переміщення InSight в інше місце нічого не виправить.

Підняти зонд за допомогою автоматичної руки планують в кінці поточного місяця. За цей час вчені повинні врахувати всі деталі, щоб випадково не пошкодити наукове обладнання.

Нагадаємо, в NASA планували, що InSight вивчатиме ґрунт Марса майже два роки (720 днів), а вартість всієї місії становить $850 млн. Складну роботизовану техніку відправили на відстань в 146 млн км від Землі для того, щоб досліджувати, як зародився і розвивався Марс.

"Дрібні деталі про те, як розвиваються планети, формують різницю між місцем на зразок Землі - де ви можете відправитися у відпустку і отримати засмагу, Венери - де ви згорите за секунду або Марса - де ви замерзнете до смерті", - говорив головний науковий співробітник місії InSight Брюс Банердт.