NASA

Зображення було отримано 12 травня, коли Марс знаходився на відстані 80 млн км від Землі, передає Lenta.ru. роздільна здатність знімка становить 50 км на піксель. На ньому можна побачити полярні шапки і хмари Червоної планети.

Читайте такожНа Марсі знайшли сліди давніх мегацунамі

В крайньому правому куті можна розглянути плато Великий Сірт, що являє собою щитовий вулкан. На південь від нього розташована овальна рівнина Еллада. В діаметрі вона досягає 1770 км. Найімовірніше, вона утворилася 3,5 млрд років тому в результаті падіння великого астероїда.

Відео дня

Помаранчева територія в центрі зображення являє собою Арабську землю (височина в північній частині Марса, в діаметрі досягає 4,5 тис. км). Ця місцевість є однією з найстаріших на планеті і покрита безліччю каналів і кратерів.

 NASA

На показаній NASA півкулі працювали кілька місій, включаючи Viking 1 (у 1976 році), Mars Pathfinder (у 1997 році), а також продовжує функціонувати ровер Opportunity. Місця посадки марсоходів Spirit і Curiosity знаходяться на протилежній півкулі. На мінімальній за останні 10 років відстані від Землі Марс виявиться 22 травня. В цей день Земля буде розташовуватися точно на прямій між Червоною планетою і Сонцем.