Нова діра найбільша з тих, що вдалося встановити за допомогою гравітаційних хвиль / фото NASA

Астрономи групи LIGO і Virgo виявили найпотужніше злиття двох чорних дір. Їм вдалося зробити це за допомогою гравітаційних хвиль. Імовірно, маса нової чорної діри в 142 рази більше Сонця.

Читайте такожТелескоп зафіксував "зоряний танок" вокруг надмасівної чорної дірі Як передає СNN, «вибух», що стався при злитті чорних дір, дорівнював енергії восьми сонць. Гравітаційним хвилям при цьому треба було сім мільярдів років, щоб досягти Землі. Сигнал зафіксували ще в травні 2019 року, він тривав усього одну десяту секунди.

«Це не було схоже на цвірінькання, яке ми зазвичай чуємо. Це більше було схоже на «вибух» - найпотужніший сигнал, який коли-небудь фіксували LIGO і Virgo», - розповів співробітник команди Virgo Нельсон Крістенсен.

Відео дня

Зазначається, що нова чорна діра найбільша з тих, що вдалося встановити за допомогою гравітаційних хвиль.

Що таке чорна діра: довідка

Чорна діра - це область простору-часу, гравітаційне тяжіння якої настільки велике, що покинути її не можуть навіть об'єкти, які рухаються зі швидкістю світла, в тому числі кванти самого світла.

Теоретично можливість існування таких областей простору-часу випливає з деяких точних рішень рівнянь Ейнштейна, перше з яких було отримано Карлом Шварцшильдом в 1915 році.

Винахідник терміну достовірно не відомий, але саме позначення було популяризована Джоном Арчібальдом Вілером.

Вас також можуть зацікавити новини