Зорепад Ліриди / depositphotos.com

15 квітня на Землю обрушиться метеорний потік Ліриди - наша планета пройде через шлейф комети Тетчер. Скільки триватиме перший весняний зорепад і чи можна його буде побачити в Україні - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, коли спостерігати перше сонячне затемнення цього року.

Що таке метеорний потік Ліриди

Метеорний потік Ліриди - один з найдавніших. Його спостерігали ще китайці в 687 році до н.е.

Відео дня

Ліриди - це дуже швидкі і яскраві метеори. Не такі, правда, як Персеїди, які ми щорічно спостерігаємо в серпні, але іноді за годину можна побачити до 100 метеорів Ліриди. Свою назву вони отримали від сузір'я Ліри, з якого нібито "йде" метеоритний дощ. 

Коли буде зорепад Ліриди   

У шлейф комети Тетчера, яка залишить нам метеоритний потік Ліриди, Земля потрапить 15 квітня, а вийде з нього 29 квітня. Тобто, спостерігати зорепад ми зможемо цілих два тижні, а його пік буде 21 квітня

Де найкраще спостерігати метеоритний дощ

Зорепад Ліриди найкраще буде видно в Північній півкулі - тож і в Україні в тому числі. 

Ліриди не залишають довгих палаючих шлейфів пилу, коли проносяться через атмосферу Землі - вони час від часу дають яскравий спалах, який називають "вогненна куля". Цього року неозброєним оком можна буде побачити близько 18 метеорів на годину, їхня швидкість буде 47 км/сек. 

Кращий час для спостережень за зорепадом - починаючи з півночі й до світанку. Місяць не буде заважати спостереженням: 20 квітня настане молодик, тому на небосхилі ми побачимо лише тонкий півмісяць. Потрібно вибрати місце подалі від джерела світла - міських або вуличних ліхтарів, лягти на спину ногами на схід і набратися терпіння. Приблизно через 30 хвилин очі адаптуються до нічного неба і можна буде побачити падаючі метеорити та загадати бажання.

Вас також можуть зацікавити новини: