У Греції станом на червень цього року тримають 151 українського моряка \ dpsu.gov.ua

Міністерство закордонних справ України заявляє, що в Греції та Італії арештовано близько 250 українських моряків, переважну більшість - за перевезення нелегальних мігрантів.

Читайте такожУ Греції "застрягли" понад 150 українців, засуджених за перевезення нелегалів

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць.

Відео дня

За його словами, за останні роки ситуація з українськими моряками за кордоном значно погіршилася.

"З моряками завжди були проблеми, але в таких масштабах, як це відбувається зараз, на жаль, не було вже давно, а можливо, й ніколи", - наголосив дипломат.

У зв'язку з цим він сказав, що найбільші проблеми пов'язані з затриманням українських моряків в Греції та Італії.

"У Греції станом на червень цього року тримають 151 українського моряка, з них 108 -засуджено, з яких 98 - за перевезення нелегальних мігрантів. Приблизно така сама ситуація спостерігається в Італії, де утримується близько 100 громадян України за перевезення нелегальних мігрантів", - наголосив Заяць.

Він додав, що Україна та Греція мають намір укласти двосторонню угоду, щоб тим українським морякам, які умовно або достроково звільнені в Греції, можна було дозволити повернутися в Україну.

"Ситуація така, що їх умовно, достроково звільняють, вони опиняються у Греції, яку не можуть залишити, без засобів на існування. Всі розуміємо, що існує великий ризик того, що вони будуть втягнуті в новий виток протиправної діяльності для того, щоб забезпечити себе засобами на існування. Щоб вирішити цю проблему, активно співпрацюємо з Міністерством юстиції. Сподіваємося, що вже найближчим часом ця угода буде підписана, і ця категорія зможе повернутися додому", - заявив він.

Лише протягом останнього, зазначив дипломат, вдалося повернути 33 українських моряків на батьківщину. Йдеться про справи судна Mekong Spirit (27 липня 12 членів екіпажу повернулися до України) з Греції, судна RS 300-97 (27 червня 6 членів екіпажу так само повернулися в Україну), і також про повернення 15 членів екіпажу судна-банкрута Free Neptune з Оману.