Сенцов припинив голодування / фото УФСВП по Ямало-Ненецькому автономному округу

Незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов припинив голодування, якого дотримувався з 14 травня.

Про закінчення голодування Олега Сенцова повідомив заступник директора ФСВП Валерій Максименко, передає "Інтерфакс".

"Так, він припинив голодування. Кращі дієтологи Москви розробили для нього спеціальну дієту для виведення його з голодування", - сказав Максименко.

Він також зазначив, що припинити голодування його вмовляли адвокати, лікарі та рідні.

"Остаточно його вмовили наші лікарі, наші фахівці. І він обрав життя", - додав Максименко.

Читайте такожЄСПЛ прийняв скаргу Сенцова, у якій Росія звинувачується у застосуванні тортур

Також інформацію про завершення голодування підтвердив голова ради при президенті РФ розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ) Михайло Федотов, повідомляє ТАСС.

"Я зв'язався з керівництвом ФСВП, мені повідомили, що Сенцов сьогодні припинив голодування. Він сьогодні працює з адвокатами і в їх присутності підписав заяву про припинення голодування", - сказав Федотов.

Водночас, підтвердження цієї інформації від сестри або адвоката Сенцова поки немає.

Засудження Сенцова

ФСБ РФ затримала Сенцова в Криму навесні 2014 року, згодом його вивезли в Росію.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту. Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Читайте такожПарубій підписав заяву ВР щодо висунення Сенцова на Нобелівську премію

Стан здоров'я Сенцова під час голодування

Протягом усіх 145 днів голодування Олега Сенцова російська сторона стверджувала, що стан здоров'я Сенцова задовільний. Представників і лікарів української сторони до режисера не пускали.

Однак родичі і знайомі політв'язня стверджували, що у листах Сенцов неодноразово скаржився на здоров'я. Це підтверджував і адвокат режисера, який регулярно з ним бачиться.

28 серпня знайома режисера процитувала його листа, в якому він пише: "Щоб зрозуміти про моє самопочуття загугли: дистрофія, анемія, гіпоксія".

У листі до активіста Олексія Гриценка Сенцов написав, що схуд до 72 кілограм.

10 вересня сестра Сенцова Наталія Каплан також процитувала лист режисера, в якому він пише, що у нього через нестачу кислороду почали німіти кінцівки.

28 вересня у прес-службі управління Федеральної служби виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу повідомили, що Сенцова вивезли з колонії в міську лікарню на додаткове обстеження та отримання консультацій. Враховуючи результати проведеного обстеження, Сенцову здійснили «корекцію лікування», запевняли в прес-службі.

Також на сайті відомства було розміщено фото режисера. У той же день уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила, що російська сторона стверджує, що стан здоров'я Сенцова стабільний, але офіційного висновку консиліуму лікарів не надає.

Спроби української сторони відвідати українського політв'язня Сенцова

9 червня під час телефонної розмови президент України Петро Порошенко і президент РФ Володимир Путін домовилися, що омбудсмени України і Росії Денісова і Москалькова відвідають українців і росіян, ув‘язнених в обох країнах.

13 червня Денісова вирушила до РФ. Вона мала намір найперше відвідати в колонії на Ямалі незаконно засудженого режисера Олега Сенцова, однак її не пустили. Омбудсмен РФ Москалькова, заявила, що Денисова поїхала до Сенцова "з власної ініціативи" і ні з ким це не узгодила.

Повторно Денісова намагалася потрапити до Сенцова 28 червня вже разом з Москальковою. Однак російський омбудсмен проїхала повз Денісову на територію в'язниці, залишивши її за воротами.

Після цього Денісова намагалася домогтися відеоконференції чи хоча б фото голодуючого режисера, щоб впевнитися, що з ним все добре, але все безрезультатно.

Лише 9 серпня український омбудсмен отримала фото Сенцова з колонії. 

Фото Сенцова Денісовій надіслала уповноважена РФ / фото facebook.com/denisovaombudsman