Ілюстрація / REUTERS

Захоплений Росією український моряк з буксира «Яни Капу» Сергій Чуліба заявив слідству, що він військовополонений.

Як повідомив адвокат моряка Геннадій Федоров на своїй сторінці у Facebook, Чуліба перебуває у хорошому фізичному і психологічному стані, ніяких скарг або прохань не висловлював.

«Ті жорсткі і складні умови, в яких він зараз перебуває, його не турбують. Для нього важливий стан здоров'я його рідних .... Він також переживає, що вони в його особі втратили на час годувальника і опору. Просив мене дізнатися про долю собаки, який перебувала на катері в момент його захоплення, і переживав через те, що без належного технічного догляду за буксиром «Яни Капу» він може стати непридатним для використання», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За словами адвоката, як і ще 10 моряків, Чуліба під час допиту заявив, що вважає себе військовополоненим, і від дачі показань відмовився.

Читайте такожВ окупованому Криму розгорнули український прапор на підтримку захоплених Росією моряків (відео)

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».