Зараз Православна Церква України налічує приблизно 7 тисяч парафій / фото УНІАН

Православна Церква України на старті свого життя налічує близько семи тисяч парафій.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на "1+1" заявив митрополит Київський і всієї України Епіфаній, передає ТСН.

"Зараз Православна Церква України налічує приблизно 7 тисяч парафій", - сказав владика. І додав, що він очікує зростання кількості громад уже після отримання Томосу про автокефалію.  

Відео дня

Разом із тим, митрополит дав зрозуміти, що не вважає гонитву за чисельністю правильним шляхом розвитку для церкви. Саме тому він не схотів відповідати на запитання, скільки парафій можна очікувати у складі ПЦУ на кінець наступного року. "Я б не хотів ставити завдання, щоб кількісно збільшити", - пояснив предстоятель. "Переходи мають відбуватися тільки вільним шляхом, щоб громада виявляла право вільного вибору", - пояснив Епіфаній.

Читайте такожУ колишній УПЦ МП заявили, що не бачать підстав змінювати свою назву

Як повідомлялося, раніше владика заявив, що стосунки між православними християнами в Україні мають бути мирними і конструктивними, тому керівництво Помісної Церкви відкрите до діалогу з духовенством Московського патріархату. "Привітаюся, звичайно", - відповів він на запитання про те, чи буде вітатися з митрополитом Московського патріархату Онуфрієм при зустрічі. "Нам потрібно вести діалог", - додав Епіфаній.  

Як повідомляв УНІАН 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія.

Офіційна назва єдиної помісної церкви - Православна церква України.

Титул предстоятеля Православної церкви України - блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України.