ДТП сталася 18 жовтня 2017 року / фото npu.gov.ua

Суд у Харкові визнав Геннадія Дронова та Олену Зайцеву винними у скоєнні резонансної смертельної ДТП і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі термінами по 10 років кожному.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення прийняв сьогодні Київський районний суд Харкова.

“Визнати Геннадія Дронова винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 286 ККУ (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, — УНІАН) та призначити йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки. Термін відбування покарання Дронову рахувати з 8 листопада 2017 року”, - зазначається у вироку.

Відео дня

Читайте такожВирок щодо ДТП у Харкові: Зайцевій стало зле

Крім того, Зайцеву визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 286 ККУ та призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки. Термін відбування покарання обраховуватиметься з 18 жовтня 2017 року.

Також суд задовольнив цивільні позови усіх потерпілих про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, зазначивши, що відповідні суми Дронов та Зайцева мають сплатити солідарно.

Суд зобов’язав Дронова і Зайцеву виплатити кошти як компенсацію за отриману моральну шкоду потерпілим, які втратили своїх близьких, так і відшкодувати кошти на лікування тих, хто вижив, та похорони загиблих.

Слід зазначити, що мова йде про досить значні суми, зокрема, моральну шкоду суд оцінив в сумі близько 1 млн грн.

Також у вироку йдеться, що обидва обвинувачуваних можуть подати апеляцію на рішення суду впродовж 30 днів.

Крім того, суд постановив автомобілі «Лексус» Зайцевої та «Фольксваген Туарег» Дронова повернути власникам.

Слід також зазначити, що суд вважає Дронова та Зайцеву винними однаковою мірою у вчиненні ДТП. Зокрема, суддя заявив, що якби Дронов перетнув умовну лінію перехрестя не на жовтий, а на зелений колір світлофора, то Зайцева встигла б проїхати перехрестя.

Крім того, у вироку йдеться про те, що експерт встановив наявність опіатів в сечі Зайцевої, однак зробив висновок, що вона на момент скоєння ДТП не перебувала у стані наркотичного сп’яніння, зокрема через те, що були відсутні зовнішні ознаки такого сп’яніння, а також, що біологічного матеріалу було недостатньо для точного визначення кількості наркотичних речовин в організмі обвинувачуваної.

Читайте такожКривава ДТП у Харкові: Зайцевій та Дронову оголошують вирок (онлайн-трансляція)

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня 2017 року в Харкові на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова сталося зіткнення «Лексуса» 20-річної Олени Зайцевої, який рухався на червоне світло світлофора з перевищенням дозволеної швидкості, та автомобіля «Фольксваген Туарег», за кермом якого був 49-річний Геннадій Дронов. Після зіткнення «Лексус» вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. На місці загинули п'ять людей, ще одна людина померла від травм у лікарні.

Суд взяв під варту Дронова та Зайцеву на час проведення розслідування у справі. Перші аналізи показали наявність в організмі Зайцевої опіатів.

Прокуратура вимагала від суду призначити обвинуваченим покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років кожному.