НАБУ відкриє справу проти директора ДБР Труби за підозрою у держзраді / фото УНІАН

Солом'янський районний суд міста Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальне провадження за фактом можливих незаконних дій директора Державного бюро розслідувань Романа Труби.

Відповідна ухвала суду оприлюднена у Єдиному реєстрі судових рішень.

Зазначається, що до суду надійшла скарга щодо бездіяльності уповноважених осіб НАБУ, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відео дня

У скарзі йшлося про те, що заявник подав до НАБУ заяву про кримінальні правопорушення, вчинені директором ДБР та його першим заступником, а також керівником другого управління організації досудових розслідувань ДБР, першим заступником директора територіального управління ДБР, начальником другого слідчого відділу ДБР за ст. 111 (державна зрада), ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності), ч. 3 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України.

Читайте також"Даю 24 години": чоловік записав відеозвернення до Зеленського з гранатометом в руках (фото, відео)

Проте суд виявив, що відомості про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР не були внесені.

«Заявник просив зобов'язати уповноважену особу НАБУ внести до ЄРДР вказані ним відомості, а також зобов'язати надати витяг з ЄРДР та вручити пам'ятку про права та обов'язки потерпілого. Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню», - йдеться у матеріалах ухвали.

Суд ухвалив зобов'язати службову особу НАБУ, до компетенції якої входить внесення відомостей до ЄРДР, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Реєстру відомості про кримінальні правопорушення.

У матеріалах суду також наголошується, що зазначена ухвала оскарженню не підлягає.

Зазначається, що представник НАБУ на судове засідання не з'явився, хоча про день, час та місце розгляду скарги був повідомлений належним чином.