Свято Марії Єгипетської: коли відзначається, життя святої та молитви (відео)

П'яту неділю Великого посту присвячено Марії Єгипетській. У цьому році свято Марії Єгипетської – 14 квітня 2019 року.

14 квітня православна церква згадує преподобну Марію Єгипетську, християни вшановують пам'ять блудниці, яка розкаялась.

Її життя — яскравий приклад практики покаяння.

Короткий життєпис святої Марії Єгипетської

Жила преподобна ще в VI столітті і вже тоді прославилася своєю глибокою вірою і величезною силою, подарованою їй Господом. Її історія трагічна і велична одночасно: вона відкриває душу і вчить покаяння – всьому тому, чого іноді так складно досягти звичайній людині. Навіть на святому лику Марія Єгипетська зображена в образі виснаженої літньої жінки, тіло якої ледь прикриває лахміття. Часто поряд із нею стоїть інший святий у повному вбранні священика.

Свято Марії Єгипетської: коли відзначається, життя святої та молитви (відео)

Будучи ще зовсім маленькою, у віці 12 років, Марія покинула батьківський дім і пішла мандрувати по світу, вдаючись до плотських утіх і блуду. 17 років вона жила в гріху і одного разу потрапила на корабель, що йшов у Єрусалим. На кораблі вона не переставала блудити і спокушати чоловіків. Прибувши на місце, Марія пішла з паломниками в Храм Воскресіння Христового. Вона хотіла зайти всередину, але невидима рука зупинила її, і ніщо не допомагало пройти. Тоді вона усвідомила, що Господь не пускає її, тому що безбожний і гріховний спосіб життя зробив її грішницею, вона не має права знаходитися у святій обителі. Марію охопив страх і жах, і вона почала випрошувати у Господа простити її і обіцяла виправитися та не грішити більше. Побачивши ікону Преподобної Матері Божої, вона просила заступитися за неї, і в якийсь момент Марія відчула, що вона може зайти. Всередині храму, довго проплакавши біля гробу Господнього, Марія змінилася. Вона виконала обіцянку і пішла в пустелю, де мандрувала 40 років в самоті, проводячи час у молитвах, дотримуючись посту і ведучи безгрішне життя, щоб повністю позбавилася від похоті і гріховних думок.

Молитва преподобній Марії Єгипетській

Читати молитву святої Марії Єгипетської можна навіть під час посту. Вона допомагає людям, які віддаються блуду і слідують хтивим бажанням, особливо жінкам.

Текст молитви не складний: "О великая Христова угодница, преподобная мати Марие! Услыши недостойную молитву нас, грешных (имена), избави нас, преподобная мати, от страстей, воюющих на души наша, от всякия печали и находяшия напасти, от внезапныя смерти и от всякаго зла, в час же разлучения души от тела отжени, святая угодница, всякую лукавую мысль и лукавые бесы, яко да приимет души наша с миром в место светло Христос Господь Бог наш, яко от Него очищение грехов, и Той есть спасение душ наших, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение, со Отцем и Святым Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь."