Філарет наголосив на важливості Київського патріархату / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що без його патріархату, Україна не отримала б Томос.

Про це він розповів під час брифінгу, повідомляє ТСН.

“Ви руйнуєте те, що ви створили. Руйнуєте те, що привело до надання Томосу. Бо якби не було Київського патріархату, ніякого б Томосу не було. Тепер ви кажете, що нам потрібно визнання інших церков, і тому нам треба знищити Київський патріархат, щоб нас визнали інші церкви, але це неправда”, - заявив Філарет.

Відео дня

Читайте такожФіларет: існування УПЦ КП не порушує томос

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.