До 2020 року будинки дитини працюватимуть у звичному режимі / фото УНІАН

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявляє, що змінами в системі підтримки дітей, що живуть без батьків, передбачається, що з 2020 року дітей не прийматимуть у дитячі будинки.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Жоден зразковий інтернатний заклад з найкращими умовами не замінить сім’ю. Саме тому разом з іншими міністерствами минулого року розпочали зміни в системі підтримки дітей, що живуть без батьків. І це не про закриття інтернатних закладів», - зазначила Супрун.

Відео дня

Вона зауважила, що з дітей, які живуть в інтернатних закладах в Україні, лише 8% мають статус дітей-сиріт. «У решти є мама або тато, або обидва з батьків, які опинилися в скрутному становищі та не можуть виховувати дитину. Щоб ці діти зростали у своїй сім’ї, шукаємо способи допомогти таким сім’ям», - додала вона.

«Торік ми підготували проект постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження Положення про центри реабілітації та паліативної допомоги дітям». За ним передбачено трансформацію будинків дитини в центри медичної реабілітації та паліативної допомоги», - зазначила в. о. міністра.

Читайте такожСупрун бажає введення кримінальної відповідальності за продаж ліків без рецепта

За її словами, передбачається, що до 2020 року будинки дитини працюватимуть у звичному режимі, а паралельно проводитиметься необхідна підготовка, щоб усіх дітей, від яких відмовилися батьки, влаштувати у сім’ї.

«З 2020 року дітей не будуть приймати в будинки дитини. Буде створено всі умови, щоби ці діти могли повноцінно зростати зі своїми рідними батьками. У виключному випадку вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї», - додала Супрун.

Також, за її словами, передбачено, що до 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри, кількість місць в яких буде створена відповідно до потреб громади. У центрах надаватимуть послуги з реабілітації, паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу — тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю. Допомогу дітям надаватимуть в обов’язковій присутності батьків або людей, які їх замінюють. «На інтернати ці заклади не перетворяться», - наголосила в.о.міністра.

«Паліативна допомога і реабілітація увійшли в «зелений перелік» — гарантований державою пакет послуг, за який платитиме Національна служба здоров’я України. Ці послуги для громадян будуть безоплатні», - поінформувала вона.

Супрун наголосила, що ці зміни не означають, що діти з дитячих будинків залишаться без житла. «Ми прагнемо, щоби діти, які зараз живуть у них, були влаштовані в хороші сім’ї або ж могли рости в умовах, наближених до сімейних», - запевнила вона.