Бекірова затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом у грудні 2018 року / фото Радіо Свобода

Підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" продовжив арешт тяжкохворого активіста Едема Бекірова.

Як повідомляється на сторінці громадського об'єднання "Кримська солідарність" у Facebook, незважаючи на доводи адвокатів про те, що Бекіров через тяжкий стан здоров'я не зможе сховатися від слідства, "суд" ухвалив рішення продовжити йому арешт до 11 жовтня.

"Я здивований тим, що відбувається зі мною. Я все життя був законослухняним громадянином. І те, що зі мною відбувається протягом останніх 8 місяців, - це справжнісіньке пекло ... Щоб викликати фельдшера, якщо тобі погано, потрібно до 40 хвилин. Потрібно стукати в двері так, що поки прийде фельдшер, можна три рази "заклякнути", - заявив Бекіров під час засідання.

Відео дня

Він також спростував озвучені окупаційними службами заяви про те, що у нього в СІЗО дробове харчування, яке йому необхідно через хворобу.

"Якби я їв те, що дають у СІЗО, я давно б вже помер. Те, що приносить моя сім'я, дозволені 30 кг, я розтягую на місяць", - зазначив активіст.

Читайте такожЄСПЛ зобов'язаннями язав Росію забезпечити належний медогляд тяжкохворого активіста Бекірова

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більше 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста і адвокати неодноразово заявляли про погіршення стану його здоров'я.

6 червня 2019 року підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" продовжив арешт Бекірова до 12 серпня.

Євросуд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно перевести Бекірова в лікарню, а також забезпечити його медичне обстеження.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, які були дані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

23 липня адвокат Олексій Ладін заявив, що "суддя" Олександр Вороной направив кримінальну справу стосовно Бекірова для розгляду по суті в "Красноперекопський районний суд Криму", який розташований за 123 кілометрів від Сімферополя, де утримують активіста.

Ладін назвав таке рішення абсурдним, а доводи суду неспроможними, і заявив, що захист вже оскаржив рішення. Він також зазначив, що питання територіальної підсудності у даному випадку є принциповим, тому що безпосередньо загрожує здоров'ю і життю Бекірова.

30 липня Бекіров заявив, що оголосить голодування, якщо його спробують перевести до Красноперекопська.