Адвоката вбили біля СІЗО / unba.org.ua

Міжнародна комісія юристів (ICJ) закликає українську владу розслідувати вбивство адвоката Олександра Іванова, якого 22 серпня розстріляно з автоматичної зброї поблизу СІЗО №6 у Кропивницькому.

Розстріл вчинено з автомобіля невідомими особами. Адвокат помер на місці. Інша людина, що також постраждала, була госпіталізована в критичному стані. Про це йдеться на сайті Національної асоціації адвокатів України.

"Вбивство адвоката Олександра Іванова повинно розслідуватися незалежно, оперативно і ретельно, а винні мають бути притягнуті до відповідальності", - Темур Шакіров, старший юридичний радник ICJ."Якщо життя адвоката завжди в небезпеці через здійснення ним своїх функцій, то не можна говорити про жодний позитивний результат від законодавчого реформування", - додав він.

Відео дня

Поліція підтвердила подію вбивства та ініціювала розслідування відповідно до статті 115-2 Кримінального кодексу України - «умисне вбивство».

«Під час своєї нещодавньої місії в Україну, делегація ICJ дізналася про випадки вбивства адвокатів. Цей випадок демонструє відсутність прогресу в питанні гарантій безпеки адвокатів в Україні», – сказав Шакіров.

Відповідно до Основних положень ООН про роль адвокатів, Уряди мають забезпечити адвокатам можливість  здійснювати  їх   професійні   обов'язки   без залякування, перешкод, завдання турботи й недоречного втручання (принцип 16). Основні принципи ООН вказують, що там,  де  безпека  адвокатів  перебуває  під  загрозою  у зв'язку  з  виконанням  професійних  обов'язків,  вони  мають бути адекватно захищені владою (принцип 17).

Нагадаємо, 22 серпня у Кропивницькому сталося вбивство адвоката Олександра Іванова. НААУ звернулася до керівництва ГПУ та МВС із закликом взяти розслідування цього злочину на особистий контроль.

Міжнародна комісія юристів - (The International Commission of Jurists (ICJ)) - недержавна організація, що працює в сфері міжнародного права прав людини і міжнародних стандартів системи правосуддя. Комісія є постійнодіючою групою з 60 провідних юристів (суддів і адвокатів) з різних країн, у тому числі, представників вищого ешелону судової влади в Австралії, Канаді, Південній Африці, Німеччині, Аргентині та інших країнах світу.