Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року / фото УНІАН

Правозахисні й громадські організації вимагають від Верховної Ради створити нову тимчасову слідчу комісію з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів.

Відповідну заяву до депутатських фракцій, яку підтримали понад 20 громадських та правозахисних організацій, оприлюднено на сторінці "Медійної ініціативи за права людини" у Facebook.

Правозахисники зазначили, що у 2017-2018 роках в Україні відбулася серія нападів на громадських активістів, після яких громадськість зібрала дані та склала так званий "список Гандзюк" - 55 справ нападів, серед яких 5 вбивств.

Відео дня

Вони також нагадали, що в листопаді 2018 року, через два дні після смерті херсонської активістки Гандзюк, на вимогу громадянського суспільства була створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападів на громадських активістів.

Читайте такожСправа Гандзюк: Павловський не з'явився на допит до слідчого судді

"Комісія проіснувала 6 місяців. За цей час комісією було направлено запити в правоохоронні органи України щодо 55 нападів на громадських активістів, заслухано ряд правоохоронців, проведено три виїзних засідання в Херсоні, Одесі та Харкові. Завдяки існуванню ТСК справи нападів на громадських активістів знаходилися під постійним парламентським контролем, що дозволило мінімізувати ризик поховання їх розслідування з боку слідчих органів", - йдеться в заяві.

Згідно з текстом документу, у звіті ТСК, який було затверджено ВР в липні 2019 року, вказано на провали правоохоронних органів під час розслідування справ нападів на громадських активістів.

"Проте зі сторони правоохоронців не було зроблено жодного висновку зі звіту ТСК. Замовники цих нападів продовжують перебувати на волі, жодного відповідального за саботаж розслідування цих нападів не було притягнуто до відповідальності, а потерпілі мають небезпідставні побоювання, що найближчим часом ці справи почнуть просто закривати. Лише активний контроль зі сторони парламенту дозволить уникнути цих ризиків та довести розслідування нападів на громадських активістів до логічного закінчення - покарання всіх замовників", - наголошують автори заяви.

У зв'язку з цим активісти та правозахисники вимагають від депутатських фракцій ВР створити нову ТСК для розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів з терміном діяльності в один рік.

Відподну заяву підримали "Правозахисна Ініціатива", "ZMINA. Центр прав людини", "Центр громадянських свобод", ВГО "Автомайдан", "Opir.org", "КримSOS", "Ліга законодавчих ініціатив", "Українська школа політичних студій", ГО "Центр політико-правових досліджень", "Фундація Регіональних Ініціатив", ініціатива "Хто замовив Катю Гандзюк?", "Рух "ЧЕСНО", ГО "Центр UA", "Центр Протидії Корупції", "Statewatch", "Медійна ініціатива за права людини", "Харківський антикорупційний центр", ГО "Школа медіа-патріотів", ГО "Небайдужі", ГО "ЗахисТИ", "Truth Hounds".