facebook.com/alexander.popkov.7

Український активіст і головний свідок у справі Сенцова та Кольченка Геннадій Афанасьєв, засуджений у РФ на сім років колонії суворого режиму, захворів зараженням крові, але не отримує необхідної медичної допомоги. Про це повідомив його адвокат Олександр Попов, передає Радіо свобода.

Читайте такожРосія незаконно утримує 11 українських політв'язнів

За словами адвоката, співробітники камери тюремного типу (ЕПКТ), куди Афанасьєва перевели минулого тижня з виправної колонії, не надають йому необхідної медичної допомоги. Сам засуджений припускає, що він заразився, коли його етапували в колонію в Сиктивкарі.

Відео дня

"Він довго їхав, не було жодних умов прийняти душ, було холодно, брудно, білизни не видавали", – заявив Попков. Адовокат розповідає, що через хворобу Афанасьєва направили до лікарні, проте лікарі "нічого не робили і відправили його назад". Адвокат зазначив, що його підзахисному не видають необхідні ліки.

Умови відбування покарання Афанасьєву посилили переводом до камери тюремного типу після того, як при обшуку в колонії у нього знайшли сім-карту. При цьому сам Афанасьєв стверджує, що її підкинули співробітники виправної установи.

Як повідомляв УНІАН, українського режисера Олега Сенцова, активістів Олександра Кольченко, Олексія Чирнія і Афанасьєва в травні 2014 року затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ. Їх звинуватили в підготовці терактів.

Афанасьєв був ключовим свідком у судовому процесі над Сенцовим і Кольченком, яких 25 серпня 2015 року засудили до 20 і 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Афанасьєв в судовому засіданні відмовився від своїх свідчень, заявивши, що слідство отримало їх раніше під тортурами.

Правозахисники закликали Генпрокуратуру РФ розслідувати озвучені заяви про катування Афанасьєва.

19 серпня правозахисний центр «Меморіал» у Росії оголосив Афанасьєва політв'язнем.

Чирній, до якого також застосовували тортури, і Афанасьєв засуджені в Росії на 7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.