tracking.org.ua

Як повідомили УНІАН у прес-службі міськради, наказом Міністерства культури три об'єкти культурної спадщини в Одеській області занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України: «Старовинна каменоломня Карантинної балки, 1811-1814 рр..», «Каменоломні Молдаванки, 1850-1880 рр.» і «Підземний хід Воронцовського палацу, 1826 р.».

Читайте такожЮНЕСКО залишило Софію Київську і Лавру до списку Всесвітньої спадщини

Зазначається, що старовинна каменоломня Карантинної балки, розташована на правому схилі Карантинної балки під малоповерховою забудовою по вул. Буніна, 7 на глибині 10-15 метрів, є найстарішою з відомих в Одесі.

Відео дня

Каменоломні одного з районів Одеси – Молдаванки - розташовані під міськими кварталами, забудованими будівлями і спорудами в межах вулиць: Разумовської, Комітетської, Степової, Мельницької і Балківської на глибині 15-25 метрів.

«Ця ділянка каменоломень складається з більш як 3-х десятків каменоломень, сполучених між собою в різний час, і є єдиним підземним лабіринтом», - зазначили в міськраді.

Третій об'єкт - Підземний хід Воронцовського Палацу загальною довжиною 140 м розташований на глибині 4 метри під схилом обриву в районі Військової балки, під забудовою у Воронцовському провулку, 2 і починається невеликою криницею в підлозі підвалу Воронцовського палацу. Підземний хід є найстарішою підземною виробкою з її основними елементами, збереженими первинним облицюванням і природною печерою.

Читайте такожУ новорічну ніч в Одесі буде працювати громадський транспорт

«Внесення одеських катакомб до Державного реєстру нерухомих об'єктів культурної спадщини та взяття їх під охорону держави дасть змогу надалі ініціювати процедуру включення катакомб до основної всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - підкреслили в прес-службі.

У мерії пояснили, що вищеназвані три об'єкти, що становлять велике значення як історична спадщина міста, у вересні 2015 року були рекомендовані на розгляд у Міністерстві культури України для включення до Державного реєстру нерухомих об'єктів культурної спадщини за категорією місцевого значення як пам'ятки історії, архітектури та містобудування.