Рішення Київської міської державної адміністрації про підвищення з 1 грудня 2006 року житлово-комунальних тарифів у місті Києві є нечинними через те, що не були подані на державну реєстрацію.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства юстиції України з посиланням на Департамент державної реєстрації нормативних актів Міністерства юстиції, із засобів масової інформації стало відомо, що Київська міськдержадміністрація прийняла низку розпоряджень від 30 жовтня 2006 року, а саме: №1574 «Про впорядкування розмірів квартирної плати за утримання будинків та прибудинкових територій»; №1575 «Про затвердження тарифів на теплову енергію»; №1576 «Про погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання води і водовідведення холодної та гарячої води»; №1577 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води».

Проте зазначені розпорядження Київської міської державної адміністрації не були подані у встановлений законодавством термін до Київського міського управління юстиції для здійснення державної реєстрації.

Відео дня

Як визначено постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 1992 року «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади», нормативно-правовий акт має подаватися на державну реєстрацію у п`ятиденний строк після його прийняття.

Ця ж постанова вказує не допускати випадків направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державну реєстрацію в установленому законодавством порядку.

Департамент держреєстрації Мін‘юсту України нагадує, що згідно з нормами законодавства, при направленні акта на виконання посилання на дату і номер його державної реєстрації є обов`язковим. Нормативно-правовий акт, який не пройшов реєстрацію, вважається таким, що не набрав чинності, і не може бути застосований.

Державна реєстрація нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, які виступають суб`єктами нормотворення, здійснюється відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 1992 року "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади".

Як повідомляв УНІАН, згідно з прийнятими розпорядженням КМДА, житлово-комунальні тарифи у столиці з 1 грудня мають підвищитися в середньому у 3,3 рази.