Національний форум профспілок України буде оскаржувати будь-які спроби підвищити ціни на газ для населення, якщо уряд не забезпечить людям відповідних компенсацій.

Про це заявив голова НФПУ Мирослав ЯКІБЧУК, коментуючи заяву директора департаменту зовнішньоекономічних зв`язків НБУ Сергія КРУГЛИКА про те, що ціни на газ за новою домовленістю з МВФ буде підвищено з 1 жовтня 2009 року. Про це повідомили УНІАН у прес-службі НФПУ.

«Наші умови цілком прозорі і законні. По-перше, уряд повинен обґрунтувати підвищення цін для населення і чітко пояснити, куди підуть отримані гроші. По-друге, зростання цін має супроводжуватися урядовою програмою компенсації втрат громадянам, яка б диференціювала оплату газу в залежності від рівня сімейного доходу», – підкреслив М.ЯКІБЧУК.

Відео дня

За його словами, без вказаних заходів підвищення цін на газ лише прискорить зубожіння людей праці.

«Якщо наші умови не виконають, НФПУ буде протистояти підвищенню цін усіма способами – від судових позовів до багатотисячних протестних акцій», – додав профспілковий лідер.

Як повідомляв УНІАН, підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня 2009 року було узгоджене Україною з Міжнародним валютним фондом, і відповідний пункт було внесено до відкоректованої в липні програми співпраці України і МВФ.

Проте 25 серпня прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що в 2009 році ціна на газ для населення не підвищуватиметься.

26 серпня міністр палива і енергетики Юрій ПРОДАН заявив, що підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня ц.р. може не відбутися, оскільки це питання не узгоджене з профспілками. При цьому він відзначив, що профспілки на сьогодні не підтримують підвищення ціни на газ для населення.

31 серпня Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов НФПУ, в якому було оскаржено постанову НКРЕ №811 «Про затвердження роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення» від 9 липня 2009 року. Постановою передбачалося підвищення ціни газу для населення на 20% з вересня ц.р. і на 20% щокварталу, починаючи з січня 2010 року.

Сьогодні, 7 вересня, С.КРУГЛИК повідомив, що Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) у рамках співпраці домовилися, що ціни на газ для населення буде підвищено з 1 жовтня 2009 року.