Голова наглядової ради Фонду Бабиного Яру Щаранський закликав світових політиків не забувати про політичних в’язнів у Росії та світі

Радянський дисидент та ексурядовець Ізраїлю Натан Щаранський, який нині очолює Наглядову раду Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, закликав лідерів демократичних держав підтримати борців за права людини та політичних в'язнів в усьому світі. 

Про це йдеться в авторській колонці Щаранського для видання The Washington Post під назвою "Сторіччя Сахарова збігається з вкрай нагальним закликом до свободи", переклад якої опубліковано на Українській правді.

Зокрема Щаранський закликає звільнити з в'язниці російського опозиційного політика Олексія Навального, лідера гонконзьких протестів Джиммі Лая, а також саудівського блогера Раїфа Бадаві:

Відео дня

"Права людини не належать жодному класу, расі, нації чи політичній партії. Дисиденти, які беруть участь у політичних процесах, нагадують нам про те, що об’єднує людство, – незнищенне прагнення бути вільним. Вони також є найкращими союзниками демократичних країн. Тому вкрай важливо, щоб ми пам’ятали дисидентів, які сьогодні перебувають у в’язниці: Олексій Навальний у Росії, Джиммі Лай у Гонконзі, Раїф Бадаві в Саудівській Аравії й багато інших".

За словами дисидента, демократичні держави повинні постійно нагадувати лідерам автократичних режимів задля їх остаточного звільнення.

"Світові демократичні лідери можуть цього не знати, але, якщо вони будуть тримати ці імена в центрі своїх дискусій з автократичними правителями, вони зроблять власний внесок у розгортання другої зброї масового ураження Андрія Сахарова. Діючи в такий спосіб, вони будуть просувати справу свободи, яку він втілював", - додав Щаранський. 

Голова наглядової ради Фонду Бабиного Яру засудив діяльність радянських каральних органів з придушення прав людини, назвавши СРСР диктатурою:

"Що довше існує будь-яка диктатура, то більше громадян перетворюються з її вірних послідовників, або істинних вірян, на людей з "дводумним" мисленням. Вони ставлять під сумнів режим, але побоюються публічно висловлювати свою думку. Таким чином, режим повинен приділяти все більше енергії залякуванню та недопущенню того, щоб його "дводумні" громадяни переходили межу відкритого інакомислення. Ось чому кожен дисидент, який подолав бар’єр страху від мовчазного сумніву до публічної опозиції, небезпечний своїм прикладом і своїм впливом на інших", - завершив Натан Щаранський. 

Авторська колонка Натана Щаранського присвячена 100-й річниці з дня народження видатного радянського дисидента та борця за права людини, лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова. У 1960-1980-х рр. Сахаров, якого називають “батьком” радянської водневої бомби, систематично засуджував дії керівництва СРСР з порушення прав людини, за що був підданий переслідуванню з боку органів КПРС та КДБ.

Натан Щаранський, який був помічником Андрія Сахарова, провів 9 років у таборах ГУЛАГу за правозахисну діяльність. Щаранський є автором багатьох творів, що засуджують тоталітарні режими. Наразі ізраїльський експолітик очолює Наглядову раду Меморіалу Голокосту “Бабин Яр”.