Кількість жінок у технічних професіях в Україні впало до 20% – голова ПРООН в Україні

У вересні відбулася онлайн-зустріч українських школярок із постійною представницею Програми розвитку Організації об’єднаних націй в Україні Дафіною Ґерчевою. Керівниця програми розповіла про основні напрямки діяльності організації та можливості, які надає агенція молодим фахівчиням. Зокрема, про освітні проєкти та сприяння встановленню гендерного балансу у професійних сферах.

«Жінкам в середньому платять лише приблизно 80% від зарплати, що тримають чоловіки, які роблять ту саму роботу із тим самим стажем. Дівчата втричі менш бажані, ніж хлопці у STEM-професіях. В 2010-2011 роках на інженерних спеціальностях навчалося приблизно 27% дівчат. Сьогодні ця цифра впала до 20%. Проте ця сфера продовжує зростати і створювати робочі місця, які мають бути зайнятими, тож сьогодні ми маємо подвійну потребу у заохоченні дівчат обирати STEM-спеціальності» – наголосила Ґерчева.

В практичній частині заходу дівчат заохотили долучатися до освітніх проєктів ПРООН, таких, як курси молодіжних робітників, на які може записатися кожен, хто отримав базовий сертифікат від Міністерства молоді та спорту, а також запросили до участі у програмі підтримки молодіжних інновацій U-Inn, в рамках якої проводяться навчальні табори та конкурс на найкращі інноваційні ідеї. Переможці конкурсу отримують фінансування на реалізацію свого проєкту.

Відео дня

Зазначимо, «STEM is FEM» – це благодійна освітня програма, що популяризує технічні спеціальності серед українських дівчат. В рамках проєкту проводяться тематичні навчальні модулі, вебінари, а також мотиваційні зустрічі із успішними жінками.

«Проєкт стартував рік тому у Києві з освітнього модулю по темі Біотехнології. Вже тоді ми побачили, як багато українських дівчат цікавляться цією сферою. Потім були модулі з IT, робототехніки, енергетики, 3D моделювання та машинобудування. Наша мета – нівелювати існуючий стереотип, що STEM тільки для чоловіків та досягти гендерного паритету в технологічних галузях України», – Розповідає ініціатор STEM is FEM, інвестор Reface та партнер Cyprus IT Forum Сергій Токарєв.

Вже в середині жовтня проєкт планує провести наступний освітній модуль, що буде присвячений будівництву та архітектурі.