Під будівлею Конституційного суду України триває мітинг громадян, які обурені його рішенням щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Як передає кореспондент УНІАН, зараз там вже тисячі людей, проте вони продовжують прибувати в основному з боку вулиці Жилянської.

Читайте такожПід стінами КСУ проходить акція протесту, туди стягнули техніку й силовиків (фоторепортаж)

Будівлю суду охороняють дуже багато правоохоронців, також та на прилеглих вулицях припарковано кілька десятків поліцейських автомобілів, в тому числі і вантажівки для перевезення затриманих. Стоїть також пожежна машина, підключено пожежний гідрант на проїжджій частині вулиці Антоновича.

Рух по вулиці Жилянській на відрізку від Антоновича до вулиці Васильківської на даний час унеможливлено через те, що там перебувають люди.

Протестувальники біля будівлі КСУ запалили фаєри і закидали двір суду димовими шашками. Поліція починає посилювати свої ряди.

Люди продовжують закидати будівлю Конституційного суду димовими шашками. Мітингувальники вимагають відкрити їм ворота у двір КСУ. Вимогу озвучили в гучномовець.

Тих суддів, хто ухвалював рішення, вимагають відправити до російського Ростова. Активісти принесли до суду символічний посадковий документ, а також валізи. Люди переконані, що саме в Росії місце 11 суддям, які ухвалили таке рішення. 

Подробиці скандалу навколо рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.