Адвокат вважає, що розмір застави для бізнесмена непомірний / фото УНІАН, Олександр Синиця

Київський апеляційний суд частково підтвердив чинність ухвали Шевченківського районного суду про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Коломойського до 26 січня 2024 року, але зменшив визначення розміру застави з 3 млрд 712 тис гривень до приблизно 2 млрд 700 млн.

Як передає кореспондент УНІАН, ухвалу суду оголосила головуючий суддя Тетяна Кагановська. Апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу адвоката Олександра Лисака.

"Продовжити підозрюваному Коломойському Ігору Валерійовичу... запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 26 січня 2024 року включною. Визначити Коломойському... заставу у розмірі 2 мільярди 700 мільйонів гривень", - повідомила суддя.

Відео дня

Адвокат Олег Пушкар відзначив, що висновки слідчого судді Шевченківського райсуду щодо наявності обґрунтованої підозри не відповідають фактично обставинам кримінального провадження. Крім того, за його словами, "додані докази" сторони обвинувачення не містять жодної згадки про спричинену шкоду.

"Сторона захисту обґрунтовано вважає, що під час судового розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою від 24.11.2023 прокурором не доведено, що обставини, зазначені у ч.3 ст.199 КПК України, виправдовують подальше тримання підозрюваного Коломойського під вартою. У зв'язку з чим, слідчий суддя був зобов'язаний відмовити у задоволенні строку тримання під вартою", - сказав Пушкар.

Адвокат наголосив, що ухвала слідчого судді Шевченківського райсуду від 28 листопада винесена з істотним порушенням норм кримінального процесуального закону, а висновки судді не відповідають виключним обставинам кримінального провадження. У цьому зв'язку, він звернувся до апеляційного суду скасувати ухвалу про продовження тримання під вартою Коломойського до 26 січня.

Адвокат Олександр Лисак відзначив, що необхідності тримання під вартою Коломойського немає, бо для цього немає підстав, а ризики, про які говорить сторона обвинувачення, не підтверджуються доказовою базою. Сторона захисту відзначає, що Коломойський не може впливати на свідків, не може переховуватись від слідства чи суду, а також не планує виїхати з України.

Окрім того, на початку засідання адвокат оголосив заяву про відвід судді Кагановській. Захисник Коломойського зазначив, що ця заява мотивована тим, що виникає сумнів у неупередженості судді Кагановської.

Сторона захисту висловила позицію, що колегія суддів на чолі з Кагановською заангажованою. Водночас, судді Тетяна Кагановська, Іван Рибак та Валерій Лашевич відмовили у задоволенні цієї заяви, бо на думку суддів "підстави про упередженість відсутні". 

Окремо, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри фізіології ДЗ Дніпропетровської медичної академії Олександр Родинський розповів про негативну динаміку перебігу встановлених хвороб Коломойського.

Після оголошення рішення суду, адвокат Лисак сказав, що розмір застави непомірний.

"Це найвищий розмір застави в Україні. Його ніхто не вносить", - сказав Лисак.

Він сказав, що хоче вивчити повний текст судового рішення, але не думає, що там може бути обґрунтування зменшення розміру застави.

Справа Коломойського - останні новини

У вересні українському бізнесмену Ігорю Коломойському повідомили про підозру за двома статтями - шахрайство та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю застави в 509 млн грн.

21 жовтня адвокат Олександр Лисак повідомив, що Коломойський "має серйозні проблеми" з доступом до медичної допомоги.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва продовжив термін утримання під вартою для бізнесмена Ігоря Коломойського до 2 грудня з альтернативною визначення застави в 3,9 млрд гривень. 

Колегія суддів Київського апеляційного суду 16 листопада зменшила суму застави для бізнесмена Ігоря Коломойського на 891 мільйон гривень.

23 листопада Шевченківський районний суд міста Києва продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно бізнесмена до 2 березня 2024 року.

28 листопада Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив клопотання обвинувачення про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Коломойського до 26 січня 2024 року з альтернативною визначення застави 3 млрд 712 тис. грн.

Вас також можуть зацікавити новини: