Більшість українців знають, коли пройдуть вибори / фото УНІАН

Чверть українців досі не знають дати найближчих місцевих виборів.

Про це свідчать результати «четвертої хвилі» опитування «Моніторинг місцевих виборів 2020: Україна», проведеного з 4 по 7 жовтня Соціологічною групою "Рейтинг".

Читайте такожМайже половина українців підуть голосувати 25 жовтня навіть при загостренні ситуації з COVID-19 - опитування

Відео дня

Так, 58% опитаних знають, що вибори відбудуться 25 жовтня, ще 14% відповіли, що вибори пройдуть цього місяця, 2% назвали інший місяць і число. Водночас 26% виборців взагалі не знають дати голосування або ж вагались із відповіддю.

Водночас соціологи заявили про зростання обізнаності громадян щодо місцевих виборів.

Так, зазначається, що у середині вересня лише третина знали точну дату місцевих виборів.

Крім того, «четверта хвиля» опитування продемонструвала, що 20% виборців знають, за якою системою пройдуть місцеві вибори (у вересні таких було 13%). 26% визнали свою часткову обізнаність стосовно цього питання. Водночас більше половини (55%) українців нічого про це невідомо.

Як проводилося опитування

Аудиторія опитування становила 5 тис. респондентів віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів). Помилка репрезентативності дослідження становить не більш як 1,4%.

Місцеві вибори в Україні: що відомо

  • Українці 25 жовтня вперше обиратимуть депутатів до рад усіх рівнів від громад-депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів. Перші вибори пройдуть і в 119 райрадах.
  • Місцеві вибори відбудуться по всій Україні, навіть у регіонах, які віднесені до "червоної" зони епідемічної небезпеки. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він нагадав, що всі правила проведення виборів в умовах адаптивного карантину були затверджені відповідною постановою Кабміну.
  • Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що на виборчі дільниці людей пускатимуть і без маски, але тоді поліція повинна притягнути таку особу до адміністративної відповідальності.