Сюжет дня : Вибори та протести в Білорусі 2020

Вибори та протести в Білорусі 2020

9 серпня 2020 року відбулися президентські вибори у Білорусі. Одразу після закриття виборчих дільниць були оголошені результати державного екзит-полу, які свідчать про переконливу перемогу чинного президента Олександра Лукашенка. Ці цифри спровокували масові акції протесту по всій країні — десятки тисяч білорусів вийшли на центральні площі міст, щоб висловити свою незгоду.

Під час протестних акцій почалися сутички, силовики застосували сльозогінний газ, гранати і водомети. У день президентських виборів у Білорусі, за попередньою інформацією, було затримано 170 осіб.

За перші кілька днів протестів кількість затриманих зросла до кількох тисяч, принаймні одна людина загинула. При цьому білоруський ОМОН застосовував жорстку силу і тортури не тільки до протестувальників, а й до мирних жителів. Серед випадкових постраждалих є і маленькі діти.

14 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила остаточні підсумки президентських виборів. Згідно з її даними, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,10 відсотка виборців (4 661 075 осіб), за його основну суперницю - єдиного кандидата від опозиції Світлану Тихановську - 10,12 відсотка (588 622 людини).

16 серпня в Мінську пройшов великий Марш за свободу, а з 17 серпня в країні оголосили безстроковий загальнонаціональний страйк.

Новини про вибори президента Білорусі 9 серпня 2020 року

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся