Washington Post: Серіал про Чорнобиль спричинив наплив допитливих туристів у Литву

Серіал HBO про ядерний кошмар часів СРСР спричинив глобальний інтерес до катастрофи, яка сталася в Чорнобилі в 1986 році. Цей інтерес пожвавив туризм в Литві. Балтійська країна, яка стала знімальним майданчиком для серіалу «Чорнобиль», стала напрямком так званого атомного туризму після трансляції.

Як пише Washington Post, на атомній електростанції в місті Ігналіна Михайло Нефедієв похмуро дивився на блимання зелених вогнів на контрольній панелі, коли чергова група допитливих відвідувачів наповнила приміщення. 64-річний інженер пояснив їм, що насправді сталося, коли аналогічний реактор в Чорнобилі вибухнув 33 роки тому.

Читайте такожWashington Post: Вибух на Чорнобильській АЕС не був найбільшою ядерною катастрофою

Відео дня

АЕС Ігналіна такого ж типу, що і чорнобильська. Вона має схожу конструкцію й аналогічний реактор з водяним охолодженням і графітовими стержнями для контролю. Його потужність сягає 1500 мегават. Литовська станція була закрита десятиліття тому. Її зупинка і демонтаж була серед ключових умов для вступу країни в Євросоюз у 2004 році. В 1986-му Литва, будучи частиною радянської імперії, була однією з республік, які постраждали від ядерної катастрофи на території України. Тисячі людей були відправлені в Чорнобиль для ліквідації наслідків. Багато з них померли.

Сьогодні історія ядерної аварії допомагає Литві наростити туристичний потік. Сенсаційний серіал «Чорнобиль» продовжує скеровувати допитливих глядачів у місця, де проводилися зйомки. Зокрема, вони їдуть у Вільнюс, а також в Ігналіну, де блискучі уранові стержні охолоджуються в бетонних резервуарах. Литовська АЕС, яка досі відкрита для туристів, привабила у 2018 році 2240 відвідувачів. До липня цього року її відвідали вже 1630 людей. Керівництво станції каже, що попит зростає.

«Гадаю, вони зняли хороше кіно. Але те, що сталося давно в минулому, не хвилює нас тепер. Як на мене, озиратися назад – це не добре», - сказав Нефедієв, пояснивши, як вибухнув реактор РБМК.

Читайте такожFinancial Times: Гірка правда про Чорнобиль досі лежить в Україні й чекає уваги

Туристи, які приїжджають в невелику Балтійську країну, щоб подивитися на місця зйомок «Чорнобиля», перш за все йдуть в музей КДБ у центрі Вільнюса. Тут були зняті сцени допитів. Також вони їдуть в сірі квартали, збудовані в часи СРСР всередині 80-х років, які певним чином схожі на Прип’ять.

«Люди приїжджають подивитися на місця, які ми ніколи не рекламували. Дуже незвично бачити, як туристи фотографуються не біля церков у стилі бароко в Старому місті, а роблять селфі тут», - каже генеральний менеджер агенції Go Vilnius Інга Романовскіене.

Ще до напливу туристів Литва отримала економічну вигоду від самого створення серіалу. Адже під час зйомок в країні були витрачені 50,6 мільйона доларів. Після огляду місць у Вільнюсі, атомні туристи можуть проїхати 160 кілометрів на північ, щоб провести три години на справжній АЕС. Їм видають дозиметри, пластикові шоломи, білий одяг і взуття, перш ніж відведуть в лабіринти довгих і погано освітлених коридорів, зал у реакторах, турбінних ангарів і центрів контролю з червоною кнопкою, яку натиснули перед вибухом. Використання мобільних телефонів, камер, а також вживання будь-яких продуктів суворо обмежені.

49-річний психотерапевт Лінн Адамс приїхала з Великої Британії, щоб побачити все на власні очі.

Читайте такожForbes: Катастрофа в Чорнобилі створила найнебезпечнішу у світі лаву

«Здається, ніби робиш крок в одну зі сцен фільму. Все дуже автентичне. Я пам’ятаю, що в новинах говорили про Чорнобиль, але мені не було так цікаво дізнатися про те, що сталося, до драматичного серіалу. Тож, думаю, це розпалило інтерес, про який я не знала в ті часи», - сказала Адамс.

Антанас Турчінас був одним з тих, кого відправили в Чорнобиль у перші тижні після катастрофи. Він сподівається, що шум, спричинений серіалом, призведе до кращого ставлення до тих, хто пережив справжню аварію.

«Кіно повернуло старі спогади. Емоції дуже сильні, тому що в 1986 році ми не розуміли, з чим маємо справу. Я дуже радий, що досі живий», - каже він.