Перегляд маршрутів стосуватиметься регулярних рейсів до Вільнюса, а також до Фінляндії / фото УНІАН Володимир Гонтар

Авіакомпанія "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ) підтримує рішення влади України про припинення прольоту над територією Білорусі для всіх українських авіакомпаній, а також припинення прямих комерційних рейсів між Україною та Білоруссю.

Про це повідомила прес-служба перевізника.

Читайте такожSkyUp призупиняє польоти над Білоруссю та змінює маршрути рейсів

Відео дня

"Авіаперевізник підтримує рішення Президента України, Ради національної безпеки та оборони та Уряду України про заборону прольоту над територією Білорусі для українських авіакомпаній, а також припинення прямого авіаційного сполучення між Україною і Білоруссю, яке показуе позицію Європейського Союзу і є дзеркальним до аналогічних рішень більшості країн Європи", - сказано в повідомленні.

Прес-служба підкреслила, що авіакомпанія починаючи з 2019 року не виконує прямі комерційні рейси до Білорусі через відсутність достатнього прямого трафіку пасажирів між двома країнами.

"Левова частка трафіку українських пасажирів у напрямку Білорусі кінцевим пунктом своєї авіаподорожі обирає Російську Федерацію зі стиковкою в Мінську", - сказано в повідомленні.

Разом з тим ряд нинішніх комерційних маршрутів мережі МАУ проходить над територією Білорусі, і саме їх стосуватиметься зміна маршрутів.

"Зараз перегляд маршрутів буде стосуватися регулярних рейсів до Вільнюса, а також до Фінляндії (Гельсінкі, Вааса) в рамках індивідуальної чартерної програми авіакомпанії. На даних маршрутах обліт викличе в середньому додатково 40 хвилин льотного часу, а відповідно - додаткові витрати на авіапаливо", - повідомили в авіакомпанії.

Прес-служба підкреслила, що, попри це і виходячи із загальної ситуації в авіаційній галузі, викликаної пандемією COVID-19, в авіакомпанії не бачать підстав для подорожчання квитків через необхідність обльоту.

Разом з тим деякі маршрути, економічна доцільність яких знаходиться на межі рентабельності і які не є фідерними (підвозними) для авіакомпанії, можуть бути скасовані для запобігання нарощування дотаційних рейсів.

На цей момент авіакомпанія МАУ не планує скасування яких би то не було рейсів через необхідність обльоту території Білорусі, але буде спостерігати за динамікою і глибиною продажів.

Також прес-служба повідомила, що залишається відкритим питання транзиту над територією України для білоруських авіакомпаній, яке також потребує вирішення.

Крім цього, авіакомпанія МАУ наголосила на необхідності подальшого діалогу між державними інститутами та комерційними перевізниками щодо забезпечення транспарентних умов роботи українських перевізників у зоні заборонених перельотів у порівнянні зі своїми східними та західними конкурентами. Це необхідно для недопущення спотворення конкуренції на маршрутах.

Зазначається, що такий діалог матиме принципове значення для відновлення прямих середньо - та далекомагістральних комерційних рейсів у східному та північно-східному напрямках.

Авіасполучення з Білоруссю

  • Україна з 00:00 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.
  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни - Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про мінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту літака.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.
  • Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська зазначила, що "цілком очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака - заради того, щоб затримати активіста і блогера Протасевича".
  • Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • Ряд європейських країн заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору Білорусі.