Американці готові надати українським ВМС декілька суден, стверджує екс-посол США в Україні / facebook.com/navy.mil.gov.ua

Американська сторона запропонувала Києву взяти декілька кораблів для ВМС України, але в української сторони виникли складнощі з тим, аби прийняти їх.

Читайте такожГлава делегації британських ВМС розповів про мету візиту до Одеси розвідувального корабля

Про це в інтерв'ю тижневику «Новое время» розповів екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру при Атлантичній раді США Джон Гербст.

Відео дня

За його словами, Захід має сильно відреагувати на акт агресії РФ проти українських кораблів у Керченській протоці.

«Я разом з багатьма іншими виступаю за нові санкції, за постачання Україні нових типів зброї, а також за патруль натовських та американських кораблів у східній частині Чорного моря», - зазначив експерт.

Відповідаючи на питання про готовність США надати Україні серйозне озброєння (ракети та катери), екс-посол зазначив, що подібні пропозиції Вашингтон вже робив.

«США вже запропонували Україні взяти деякі кораблі, але труднощі з цим виникли в української сторони. Сам я, звичайно, людина не військова, однак знаю хоч щось про безпеку. Я думаю, що Україні зараз потрібні невеликі кораблі патрулювання (англійською PT boats) — є типи Mark IV, Mark V та Mark VI. Такі невеликі кораблі мають швидкий хід, у них є торпеди і ракети. Я думаю, що флот з 10-15 таких кораблів в Азовському морі викликав би тривогу з боку російських військових командирів», - зазначив він.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» та катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Читайте повне інтерв'ю Джона Гербста у свіжому випуску журналу «Новое время» (№47 (223).