Курт Волкер \ REUTERS

Президент Петро Порошенко провів зустріч зі спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером, в ході якої сторони наголосили на важливості потужної відповіді світу на акт агресії Росії в районі Керченської протоки з метою протидії повзучої окупації Кремлем Азовського моря.

Читайте такожВолкер і Йованович закликали Росію звільнити полонених українських моряків

Як повідомили у прес-службі глави Української держави, Порошенко та Волкер обговорили наслідки акту агресії Росії у Азово-Керченській акваторії та існуючі загрози для регіональної безпеки.

Відео дня

«Було наголошено на важливості потужної відповіді світу на цей акт агресії Росії проти України з метою протидії повзучої окупації Кремлем Азовського моря та Керченської протоки», - йдеться в повідомленні.

Крім того, Порошенко та Волкер скоординували підходи щодо продовження міжнародного тиску на російську сторону, яка має забезпечити чітку повагу до свободи судноплавства, а також негайне і безумовне звільнення захоплених моряків та кораблів України.

Зазначається, що сторони обговорили останній розвиток подій на Донбасі. Також було наголошено на важливості подальших скоординованих дій щодо перспектив розгортання багатонаціональної миротворчої місії під мандатом ООН на всій окупованій території Донбасу.

«Співрозмовники висловили впевненість у тому, що міжнародні санкції проти Росії та перспективи їх зміцнення, у тому числі за акт агресії в Керченській протоці, залишаються важливим елементом мирного врегулювання ситуації та стримування російської агресії проти України», - повідомили у прес-службі.

Під час переговорів важливу увагу було приділено перспективам зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США, співпраці в сфері безпеки та оборони, а також підтримки на шляху подальшого впровадження реформ в Україні.

Волкер привітав рішення МВФ про надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги, що є ознакою успішності українських реформ.

Президент України подякував за три резолюції, які ухвалив Конгрес США, в тому числі щодо Азова та Голодомору.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».