Виконували завдання з тактичного маневрування в ордерах / Фото: Думська

Поблизу Одеси українські й турецькі військові моряки провели спільні навчання типу PASSEX.

Як повідомили в командуванні Військово-морських сил Збройних сил України, у північній частині Чорного моря екіпаж малого броньованого артилерійського катера ВМС ЗСУ «Вишгород» провів спільні навчання типу PASSEX з фрегатом TCG Barbaros і ракетним катером TCG Marti ВМС Турецької Республіки.

Спільні маневри кораблів двох країн проходили на тлі щорічних морських навчань флоту Туреччини «Блакитна Батьківщина».

Відео дня

«Слід зазначити, що під час нинішніх навчань практично одночасно 67 турецьких бойових одиниць відвідають сорок іноземних портів у Мармуровому, Егейському та Чорному морях. Зокрема, грузинський Батумі відвідають фрегат і ракетний катер, у румунську Констанцу увійдуть фрегат і мінний тральщик, а болгарський порт Варна відвідає фрегат і підводний човен», - повідомили у відомстві.

Крім того, в російський порт Новоросійськ з візитом увійдуть протичовновий корвет і мінний тральщик.

Як повідомили в командуванні, в ході спільного тренування український артилерійський катер і турецькі кораблі виконали завдання з тактичного маневрування, навчання з протиповітряної оборони, а також тренування зі зв'язку, відповідно до стандартів НАТО.

Акцентується, що це стало черговим кроком з поглиблення співпраці флотів двох країн і підвищення рівня сумісності, метою якої є зміцнення стабільності та безпеки в Чорноморському регіоні.

Сьогодні також відбулася протокольна зустріч представників командування ВМС ЗСУ з турецькими колегами.

Як зазначив перший заступник командувача ВМС ЗСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа, участь українського екіпажу в спільних навчаннях - свідоцтво системної співпраці вітчизняного флоту з флотами країн НАТО.

Він додав, що в 2019 році це перші навчання типу PASSEX у Чорному морі за участю українського корабля.

«Важко переоцінити значення таких спільних навчань. Тому участь малого броньованого артилерійського катера «Вишгород» у цих тренуваннях була дуже корисною як для його екіпажу, так і українських ВМС у цілому», - зазначив під час протокольної зустрічі Неїжпапа.

Після виконання завдань у морі МБАК «Вишгород» повернувся до місця постійного базування, а турецькі кораблі пришвартувалися до причальної стінки морського вокзалу Одеського порту.

Згідно з програмою візиту, турецькі військові моряки зроблять низку протокольних візитів, ознайомляться з історичними місцями Одеси.

Як повідомляв УНІАН, вчора до Одеси прибули два корабля Військово-морських сил Туреччини - фрегат TCG Barbaros і штурмовий катер TCG Marti.

Візит турецьких кораблів триватиме до 8 березня.

false

false