Тристороння контактна група по Донбасу готується 18 квітня оголосити перемир'я з нагоди великодніх свят / фото: УНІАН

Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік заявляє, що ТКГ готується 18 квітня під час відеоконференції оголосити режим припинення вогню з нагоди великодніх свят.

Читайте такожПравоохоронці розслідують підрив піротехніків у "сірій зоні" як теракт

Про це він заявив сьогодні в Мінську за підсумками засідання ТКГ, повідомляється на сайті ОБСЄ.

Відео дня

«Обговорення загальної ситуації безпеки і підготовка до оголошення перемир'я з нагоди великодніх свят склали основу роботи на сьогоднішньому засіданні робочої групи з безпеки. В результаті Тристороння контактна група зійшлася на думці про необхідність оголошення цього перемир'я і домовилася провести додаткову відеоконференцію 18 квітня для остаточного узгодження деталей цього перемир'я», - зазначив Сайдік.

«Досвід показує, що для ефективного і довгострокового перемир'я найголовніше - політична воля сторін. За її наявності це зробити нескладно», - наголосив спецпредставник ОБСЄ.

Він повідомив, що робоча підгрупа з питань безпеки також обговорила додаткові заходи щодо забезпечення безпеки та гуманітарне розмінування.

Також Сайдік додав, що учасники економічної робочої підгрупи висловили стурбованість ситуацією, що виникла на початку місяця навколо компанії «Вода Донбасу» в зв'язку з перебоями електропостачання.

«Я ще раз звертаюся до сторін, закликаючи їх забезпечити безпеку і стійке функціонування як компанії «Вода Донбасу», так і всіх інших життєво важливих об'єктів цивільної інфраструктури», - закликав Сайдік.

«Координатор гуманітарної робочої підгрупи посол Тоні Фріш представив результати свого візиту на схід України до місць тримання по обидві сторони від лінії зіткнення, який відбувся з 3 по 9 квітня. Під час візиту він зустрічався з утримуваними, їх рідними та близькими, а також з родичами зниклих безвісти», - сказав спецпредставник ОБСЄ.