Росіянин Микола Алєксєєв був змушений виїхати з України через свої заяви в соцмережах / Скріншот

Російський спостерігач у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ Микола Алєксєєв, який у соціальних мережах бажав "смерті українцям" та висловлював підтримку бойовикам "ДНР/ЛНР", залишив територію України.

Читайте такожДжемілєв попросив Зеленського домогтися допуску ОБСЄ в Крим

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, Спеціальна моніторингова місія здійснює свою діяльність на території України в рамках меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) про розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 2014 року.

"Відповідно до пункту 2 статті 5 меморандуму «Привілеї та імунітети місії та її персоналу», місія та її члени, які є посадовими особами ОБСЄ, користуються на території України таким самим статусом, правами, привілеями та імунітетами, які надаються урядом (України) дипломатичним представництвам, дипломатичним агентам, акредитованим в Україні, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року. Глава місії користується привілеями та імунітетами, звільненнями та пільгами, що надаються послам, які є главами представництв", - заявили в МЗС.

Також у зовнішньополітичному відомстві зазначили, що згідно з пунктом 2 статті 8 меморандуму «Візи та дипломатичні картки і номерні знаки», уряд України видає дипломатичні картки для всіх членів місії, які є посадовими особами ОБСЄ.

"Дипломатична картка Н. Алєксєєву була видана на підставі офіційного звернення (вербальна нота місії від 3 травня 2019 року). Водночас повідомляємо, що МЗС України було порушено питання щодо зухвалої антиукраїнської риторики Н. Алєксєєва перед СММ ОБСЄ. Главою Місії було вжито відповідних заходів, а Н. Алєксєєв залишив територію України", - наголосили в МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня у сюжеті ТСН йшлося про те, що представник місії ОБСЄ на сході України Алєксєєв постить у соціальних мережах побажання смерті українцям та прославляє терористів "ДНР" і "ЛНР". Ці дописи нині приховані, однак вони залишилися на скріншотах журналістів.

Пізніше Алєксєєв прибрав із соцмереж вказівки на свою посаду та обмежив доступ до інформації. А після запитів ТСН його сторінка взагалі стала недоступною. Тим не менш, журналісти отримали документальне підтвердження статусу цього чоловіка – дипломатична картка, видана МЗС у травні поточного року.

Військові експерти кажуть, що Алексєєв такий не перший: "Майже всі росіяни, які беруть участь у роботі міжнародних інституцій, а це, передусім, представництво ООН в Україні, ОБСЄ – це люди, які виконують завдання російських спецслужб. Вони беруть участь в інформаційних спеціальних операціях проти України, дискредитації".

13 серпня У СММ ОБСЄ вжили заходів до російського спостерігача, який у соцмережах бажав "смерті українцям", але не уточнили, про які саме заходи йдеться.