Говорити про поступки на Донбасі недоречно, вважають в ОБСЄ / фото persha.kr.ua

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак заявив, що говорити про поступки на Донбасі недоречно, оскільки Україна є жертвою агресії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Лайчак сказав під час виступу на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Читайте такожНеобхідно уникнути легітимізації штучного "кордону" на лінії розмежування на Донбасі - голова ОБСЄ

Відео дня

"В Україні ми маємо план - він називається Мінські угоди. І нам потрібні інструменти, якими є Нормандська група на політичному рівні, Тристороння контактна група, де головує ОБСЄ. У нас є Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, і у нас також є паралельний трек, представлений Куртом Волкером, аби забезпечити, що основний трек працює. Але те, чого не вистачало до нещодавнього часу - політичної волі, налаштованості щодо виконання Мінських угод", - заявив Лайчак.

"І потім ми бачили, як сторони вказують пальцями одна на одну і обвинувачують одна одну за нульовий прогрес. Тепер у нас інша ситуація - президент Зеленський і його команда дійсно налаштовані добиватися результату", - заявив Лайчак.

У цьому зв'язку він назвав обмін утримуваними особами першим конкретним прикладом, а також відзначив позитивний розвиток ситуації з розведенням сил і засобів біля мосту у Станиці Луганській.

"Ми бачили інші заходи зі зміцнення довіри. І тому зараз дуже важливо продовжувати зусилля, продовжувати демонструвати чітку налаштованість, і це посилить тиск на Росію, і у той же час ми маємо зберігати єдність міжнародної спільноти", - заявив Лайчак.

"Я не думаю, що належно говорити про поступки на даному етапі, оскільки Україна є жертвою агресії", - наголосив Лайчак.

При цьому він сказав, що так звана "формула Штайнмаєра" є посібником щодо того, як правильно розуміти виконання Мінських угод.