Арсен Аваков / REUTERS

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пояснив, яким може бути компромісний перехідний варіант спільного патрулювання і гарантування безпеки Національною поліцією України, спеціальною поліцейською місією ОБСЄ і "представниками територіальних громад" в ОРДЛО, коли там у перспективі відбуватимуться місцеві вибори.

Про це він повідомив в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1", повідомляє прес-центр МВС.

"Усім не подобається "формула Штайнмаєра", але в цій частині вона мені дуже подобається. Ми виходимо з того, що виборів не буде, поки не будуть розпущені всі незаконні формування. Вибори можуть відбуватися лише під українським прапором, з ЦВК і всіма державними органами України. З іншого боку, в Мінських угодах записано "народна міліція", якої ніде не існує в нашому законодавчому полі. І потрібно це питання якось вирішувати. Зараз існує "народна міліція ЛНР" і "народна міліція ДНР", але вони ж мають бути розпущені. І ми знову шукаємо компроміс", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожНа Донбасі загинув 26-річний військовий (фото)

Аваков зазначив, що Україна готова, як тільки буде укладено дипломатами адекватну угоду, своїми поліцейськими силами зайти та забезпечувати порядок.

"І ідея була така, що ми заходимо своїми поліцейськими силами, наприклад, патруль із п'яти осіб: двоє - з Національної поліції України, одна людина - зі спеціальної поліцейської місії ОБСЄ, і двоє представників територіальних громад, в яких відбуваються вибори", - зазначив міністр внутрішніх справ.

Глава МВС зауважив, що такий варіант узято, зокрема, з досвіду світових конфліктів.

"Така ситуація була в Хорватії. Це перехідний період такої спеціальної складної поліцейської місії. Він триває недовго, він надзвичайно важкий для самих поліцейських, він може спричинити гігантські конфлікти всередині і навіть жертви, тому що сутички все одно виникають. Але, мабуть, іншого шляху немає, і це найбільш мінімальний обсяг складнощів, які ми можемо отримати, відновлюючи свій суверенітет", - вважає Аваков.