Деякі розділи документів були змінені: невідомі завищили оцінку США українських втрат і навмисне занизили оцінку втрат російської армії / ua.depositphotos.com

Так званий секретний витік документів про нібито український контрнаступ є дуже поганою підробкою російських спецслужб і спрямований, імовірно, на вузьке коло радників при Пентагоні чи Білому домі, допустив в ефірі Радіо Свобода військовий аналітик Іван Киричевський.

Він зауважив, зокрема, лексичні похибки у тексті злитих "документів" -  невідомі вживали термінологію, якою послуговується західна публіцистика, але не американські військові. 

"Там є навіть одна лексична похибка. Там, де йде порівняння начебто втрат росіян наших в техніці та живій силі - є приписка "Strategical SAM" та "Tactical SAM". Ці абревіатури SAM (surface to air missle - ЗРК) вживає скоріше публіцистика, але не американські військові. Навіть якщо це плани, які стосуються контрнаступу. Оці так звані Strategical SAM - ЗРК у стратегічній глибині траєкторії і заявлені російськими спецслужбами по них втрати не мають абсолютно відношення не те що до реальності, а просто до оперативного мистецтва, тому що Strategical SAM - не для прикриття бойових порядків військ, а для прикриття стратегічних об'єктів, як от електростанції. Тобто, навіть на лексичному рівні можна знайти ознаки підробки російських спецслужб", - пояснив Киричевський.

Відео дня

Крім того, не було нічого нового у нібито даних про "підрозділи" ЗСУ, оскільки самі російські пропагандисти їх неодноразово згадували, посилаючись на дані "своїх джерел" задовго до витоку "документів" Пентагона.

"Це специфічна гра, яка може вплинути хіба на вузьке коло американських політично-військових радників при Пентагоні чи Білому домі, котрі можуть просто бути скептично налаштованими щодо перспектив нашого контрнаступу і, відповідно, щоб їм настрої підігріти", - підсумував експерт.

У мережу злили "дані" про контрнаступ ЗСУ - що відомо

Напередодні The New York Times опублікував матеріал, у якому йшлося про нібито секретний злив у Twitter документів Пентагона щодо українського контрнаступу.

Деякі розділи документів були змінені: невідомі завищили оцінку США українських втрат і навмисне занизили оцінку втрат російської армії. І хоча документи не містили конкретних планів бойових дій, однак у них є дані про потреби ЗСУ станом на 1 березня. 

За словами трьох американських чиновників, за зливом можуть стояти і росіяни, і проросійські елементи. Розголошення конфіденційних документів потягне за собою розслідування. 

У ГУР та ОП назвали публікацію подібних "документів" російською спецоперацією. Радник глави ОП Михайло Подоляк наголосив, що з планами контрнаступу росіяни першими ознайомляться "вже скоро".

Вас також можуть зацікавити новини: