Речник Повітряних сил ЗСУ заявив, що втомився коментувати тему про російські дрони "Італмас" / скриншот

Речник Командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що його вже "дістали" запитання про дешеву розробку БПЛА, яку використовує РФ у війні з Україною.

Йдеться про дрон "Італмас", який ворог вже застосовував для ударів по українській інфраструктурі. Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода".

"Мене вже, чесно кажучи, питання про цей безпілотник дістали. Я не маю сил вже відповідати. Знайшли двигун…, який можна купити на китайських сайтах відомих", - зазначив Ігнат.

Відео дня

Він додав, що кожен може купити такий двигун, прикріпити до нього крила, фюзеляж, примотати вибухівку і відправити.

Речник зауважив, що такі безпілотники "кустарного методу" вже неодноразово залітали в повітряний простір України, на різних напрямках. Але для визначення того, чи був це саме "Італмас", потрібно дивитися дані розвідки.

"Повітряні сили - це вид Збройних сил, які я представляю, який забезпечує збиття (ворожих повітряних цілей – УНІАН). Система протиповітряної оборони: ми бачимо ціль на радарі, ми її збиваємо. Якщо вже на землі знайдуть, - треба дивитися фахівцям. Спеціальні підрозділи є в Національній поліції, які займаються документацією уламків ракет, дронів, і визначенням, що це за тим боєприпасів прилетів", - сказав Ігнат.

Росія використовує проти України дрони "Італмас" - що відомо

Раніше аналітики Інституту вивчення війни (ISW), з посиланням на російські джерела, повідомили, що Росія для дронових атак по Україні використовує не лише іранські безпілотники Shahed-136/131, а й дешевші аналоги власного виробництва.

Аналітики припустили, що під час удару по Київській області російські окупанти використовували безпілотники дальньої дії "Італмас".

Зазначається, що ці БПЛА набагато легші за іранські, їх складніше виявити та збити. Крім того, вони дешевші у виробництві, хоч і несуть менше вибухівки. Через це їх застосування окремо малокорисне. Тож, на думку експертів ISW, "Італмаси" використовуються разом із "Шахедами".

Вас також можуть зацікавити новини: