ППО біля самої Одеси якісна, але їй не вистачає технічної компоненти / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські загарбники використовують повітряний простір інших країн, коли завдають ударів по Україні. Зокрема, під час атак Подунав'я на півдні Одещини росіяни використовують простір сусідньої Румунії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив під час брифінгу в медіацентрі "Україна-Одеса" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Проблематика півдня Одещини полягає у тому, що він менш захищений аніж сама Одеса та прилеглі до обласного центру райони - це перший момент. Другий - росіяни, коли намагаються атакувати Подунав'я, використовують повітряний простір Румунії. І досить тривалий час вони саме його використовували, як прикриття", - каже фахівець.

Відео дня

Він уточнив, що над Румунією не знищувались, зокрема, ударні дрони, які наробили чимало шкоди на півдні Одещини. Водночас Україна не має права вести вогонь по об'єктах, які знаходяться в повітряному просторі іншої країни, чим й користується ворог.

За даними Коваленко, аналогічним чином, прикриваючись простором Молдови, противник завдавав ударів ракетами "Калібр", наприклад, по західних і центральних регіонах України.

"Якщо називати речі своїми іменами, то у Молдови взагалі не існує протиповітряної оборони, як такої", - додав Коваленко.

Він зазначив, що ППО біля самої Одеси дуже якісна, але їй не вистачає технічної компоненти - таких комплексів як Patriot та SAMP-T.

Тому чинна на Одещині система протиповітряної оборони не може "ловити" такі ракети, як балістичні "Іскандер-М", Р-800 "Онікс" тощо. "На Одещині немає відповідної ППО. Наразі вона є тільки у Києві", - сказав експерт.

Він також прокоментував заяви деяких експертів, які вважають, що певну частину сучасної ППО треба перекинути з Києва до Одеси. Коваленко впевнений, що цього робити не можна.

"Безглуздо це робити… Столиці потрібен захист, бо це, дійсно, центр прийняття рішень та не можна порушувати там збалансовану систему ППО. Нам, зокрема, для Одещини, потрібна нова ППО. Міжнародні партнери повинні це розуміти, бо якщо не прийняти відповідних заходів, ворог продовжуватиме нищити українські зернових хаби, розпочнеться продовольча криза на тому ж Африканському континенті", - пояснив фахівець.

Він додав, що саме через таку кризу, яка призведе до голоду, країни ЄС зіткнуться з великої кількістю біженців, нелегальних мігрантів, які ринуть до Європи.

За його даними, зараз Румунія посилює захист своєї території, але чи збиватиме вона російські дрони, ракети у своєму повітряному просторі, наразі невідомо.

"Якщо не буде, мабуть, треба все ж таки ППО передавати тим, хто вміє їм користуватися. Хоча б, в оренду на деякий час…", - вважає Коваленко.

Війна в Україні - російські удари по Одещині

Як повідомляв УНІАН, вчора вночі російські загарбники завдали потужного комбінованого удару по Одесі. Майже всі ракети "Калібр" та ударні дрони знищила ППО, але сталося влучання двох "Оніксів". Майже повністю знищено морський вокзал Одеського торговельного порту та розташований поруч великий готельний комплекс. Дві людини загинули на зерновому складі на території порту.

Вже сьогодні вночі ворог завдав дронового удару по Подунав'ю. Сталося влучення у припортову інфраструктуру, поранено двох водіїв вантажівок, пошкоджено будівлю пункту пропуску та три десятки вантажівок. Призупинено роботу поромного пункту пропуску "Орлівка" - "Ісакча" між Україною та Румунією.

Вас також можуть зацікавити новини: