У Білорусі підірвали літак а-50У / фото Міноборони РФ

Пошкоджений у результаті підриву на аеродромі "Мачулищі" в Білорусі російський літак дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛО) А-50У був унікальним для армії РФ. Щоб якось компенсувати цю втрату, Росії знадобиться кілька років.

Впевненість у цьому висловив військово-політичний експерт Олександр Коваленко, зазначивши, що РФ може або заново побудувати літак, який замінить пошкоджений, або провести відповідну модернізацію Іл-76: "Але Росія не зможе це повноцінно зробити, тому що зараз вона перебуває у ситуації масштабних санкцій".

"Цей літак був невід'ємною частиною агресії Росії проти України, він забезпечував російські війська розвідувальною інформацією. А-50У був основним літаком цілевказівки для нанесення ракетних ударів по території України", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, даний літак цілком можна порівнювати з потопленим ракетним крейсером "Москва".

Також Коваленко висловив упевненість, що вартість А-50У перевалює за 300 мільйонів доларів.

Підрив літака А-50У у Білорусі - що повідомлялося

Як писав УНІАН, 26 лютого на аеродромі "Мачулищі" в Білорусі прогриміло кілька вибухів.

Ініціатива BYPOL заявила, що атака була цілеспрямованою, у результаті неї пошкодження отримав російський літак ДРЛО А-50У.

Відомо, що цей літак прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року. Повідомлялося, що вартість такого борту становить 330 мільйонів доларів.

За даними спостерігачів, літак А-50У на аеродромі "Мачулищі" атакували білоруські диверсанти.