РФ перекинула ракетний комплекс " Бал " на кордон / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов оцінив шанси системи протиповітряної оборони (ППО) України збивати російські ракети Х-35 і Х-35У, якими РФ може скоро почати обстрілювати з комплексу "Бал", переміщеного днями у Брянську область.

"Природно, вони будуть застосовувати. У цьому навіть немає сумнівів. І в тому, що будуть застосовувати по наземних цілях", - заявив він.

За словами експерта, у ракет Х-35 і Х-35У невисока точність, час польоту на максимальну дальність - до 17 хвилин.

"При такому часі, якщо ми працюємо у комплексі з повітряною і космічною розвідками, то так - у нас є шанси засікти цю ракету і постаратися її перехопити. Єдина складність - це невидимість її з боку радарів і можливість маневрування, зміни курсу польоту", - зазначив Жданов.

При цьому експерт заявив, що максимальна дальність польоту цих ракет не може становити 500 кілометрів:

"Під великим питанням наявність таких ракет з дальністю 260 кілометрів, як заявлено. Вони, звичайно ж, є, але кількість дуже маленьке, думаю. Комплекс тільки у 2018 році закінчив випробування, поступив на озброєння, не отримав масового виробництва... Можливо, вони встигли зробити кілька дивізіонів, але не більше того".

РФ перекинула ракетний комплекс "Бал" на кордон - деталі

Нагадаємо, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що РФ перемістила у Брянську область біля північних кордонів України ракетний комплекс "Бал":

"У зв'язку з цим, зростає загроза нанесення ударів противником ракетами типу Х-35, дальність стрільби якої дозволяє вражати об'єкти на території Житомирської, Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей".