Росіяни атакували Україну "Шахедами": кілька областей "червоні" / фото Telegram-канал Андрія Цаплієнка

Російські загарбники запустили в повітряний простір України дві групи ударних дронів Shahed.

"Повітря. 2 групи мопедів", – написав голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім в Тelegram.

Очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук також попередив про загроза атаки дронами.

Відео дня

"Загроза мопедів. Віримо в ЗСУ", – написав він.

Близько 21 години у деяких регіонах оголосили повітряну тривогу (Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська та Донецька області). Близько 22:30 "почервоніли" також Миколаївська та Херсонська області, о 22:51 додалася Черкаська область. О 23:30 тривогу також оголосили у Сумській, Харківській та Полтавській областях. Згодом – в Києві та Київській області.

В соцмережах з'являлися повідомлення про звуки вибухів на Дніпропетровщині, Запоріжжі та Кіровоградщині, утім офіційного підтвердження інформації поки немає.

Близько півночі мешканців Київщини попередили про загрозу атаки дронами.

"Жителі Київщини! В області оголошена повітряна тривога. Загроза атаки шахедами. Перебувайте у безпечних місцях", – написав очільник Київської ОВА Олексій Кулеба.

Пізніше він додав, що у Київській області працює українська система протиповітряної оборони. Він порадив громадянам залишатись в укриттях і безпечних місцях.

"Київська область - працює ППО. У жодному разі – не фотографуємо та не викладаємо роботу військових і сил протиповітряної оборони в мережу", - сказано у повідомленні.

Оновлено о 00:50 На території Полтавської області також працює ППО. Про це повідомив очільник Полтавської ОВА Дмитро Лунін у своєму Telegram-каналі.

"Залишаємося в укриттях. Віримо в ЗСУ!" - написав він.

Оновлено о 01:15 Віталій Кличко підтвердив вибух у Деснянському районі Києва.

"Усі служби йдуть на місце. Деталі – пізніше", - написав мер.

Водночас Кулеба зазначив, що небезпека на Київщині зберігається.

"Наші сили протиповітряної оборони працюють по цілях. Головне зараз – зберігати спокій та перебувати в укриттях до відбою тривоги", - написав він.

Оновлено о 01:35 Кличко повідомив, що в Деснянському районі Києва госпіталізували постраждалого 19-річного хлопця.

Тим часом у Повітряному командуванні "Схід" повідомляють про знищення ракети та іранських дронів. 

"Силами авіації та зенітних ракетних військ над Дніпропетровською та Запорізькою областями знищено 6 ударних БПЛА типу "Шахед" та одну високоточну керовану ракету Х-59МК2, що йшла у напрямку міста Дніпро. Ще 3 "Шахеди" збито протиповітряною обороною Сухопутних військ у взаємодії з повітряним командуванням "Схід", - йдеться у повідомленні. 

Оновлено о 02:15 За попередньою інформацією, у Києві вже збили близько 10 повітряних цілей. Повітряна тривога триває, відзначають у КМВА.

Оновлено о 02:50 Над столицею збили вже 16 повітряних цілей. Це попередня інформація, дані уточнюються.

Оновлено о 03:40 Олексій Кулеба повідомив, що росіяни запустили кілька хвиль дронів-шахедів по Києву та області.

"Ціляються в об'єкти критичної інфраструктури. ППО відпрацьовує. Важливо зараз перебувати у безпечних місцях. Прошу всіх не розслаблятися", - повідомив він.

Оновлено о 04:00 Повітряну тривогу скасували у всіх областях, крім Запорізької.

У Київській міській військовій адміністрації додали, що під час нічної атаки на Київ було збито 20 повітряних цілей. Дані уточнюються.

Обстріл України в новорічну ніч 

В ніч з 31 грудня на 1 січня в центральних областях країни упродовж кількох годин тривала повітряна тривога.

Ракетами та дронами-камікадзе російські загарбники атакували, зокрема, Київську область. Загалом було виявлено і знищено 32 повітряні цілі. Сповіщали, що країна-терорист намагалась вдарити по об’єктах енергетичної інфраструктури. 

Згодом стало відомо, що цієї ночі Сили протиповітряної оборони України ліквідували 45 окупантських дронів-камікадзе "Шахед", 13 – до півночі, 32 – вже 1 січня. 

Ввечері 1 січня у Генштабі повідомили, що протягом доби противник завдав 35 авіаційних ударів та 16 разів вів огонь з реактивних систем залпового вогню, зокрема, і по дитячій лікарні міста Херсон.

Вас також можуть зацікавити новини: