Росія застосовує проти України ТОС "Сонцепік" / Генеральний штаб ЗСУ

Військовий експерт Олег Жданов відповів, чи можливий вибух з термобаричним ефектом від влучання снаряда у російську важку вогнеметну систему (ТОС) "Сонцепік".

"Термобаричного ефекту не буде, тому що снаряд повинен вибухнути за певним алгоритмом, з дотриманням технології. Спочатку йде розкид детонаторів, потім поширення хмари до створення необхідної консистенції з повітрям і потім підрив. Тоді виходить об'ємний вибух", - зазначив експерт.

За його словами, снаряд ТОС "Сонцепік" являє собою балон зі стисненим газом і детонатор: "Вони усі знаходяться в одній купі, від влучання буде просто вибух та горіння".

Відео дня

При цьому Жданов нагадав, що днями українські артилеристи підбили російський "Сонцепік": "Прекрасно горить, але не вибухає об'ємно детонуючим вибухом".

ТОС "Сонцепік" - загальна інформація про зброю

"Сонцепік" - радянська і російська система озброєння, призначена для виведення з ладу легкоброньованої та автомобільної техніки, підпалу і руйнування будівель та споруд об'ємним вибухом.

Знищення відбувається шляхом впливу на ціль високої температури, уламків, ударної хвилі і надлишкового тиску, яке створюється під час масованого застосування некерованих реактивних снарядів у термобаричному і димозапалювальному спорядженнях.