В Україні масштабна повітряна тривога / скриншот

Вночі 9 березня в усіх регіонах України було оголошено повітряну тривогу. В низці областей пролунали вибухи, в Одеській області та Харкові є влучання в обʼєкти енергетики.

Глава Офісу президента закликав дослухатися до сигналів повітряної тривоги.

"У жодному разі не ігноруємо тривогу", – написав він у Telegram.

Відео дня

Не ігнорувати тривогу просить і мер міста Кременчук Віталій Малецький. 

"Не ігноруємо тривогу. Підвищена ракетна небезпека!", – йдеться у повідомленні.

На Київщині також попереджають про загрозу повітряної атаки.

"Сили ППО напоготові. Перебувайте в укриттях або безпечних місцях до закінчення повітряної тривоги", – наголосили в Київській ОВА.

Оновлено 02.43 Повітряна тривога поширилася на всі регіони України.

Оновлено 03:14 Очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій закликає пройти в укриття. 

"Не ігноруємо тривогу! Всі в укриття", – написав він.

Кореспонденти "Суспільного" повідомляють про звуки вибухів в Одеській та Миколаївській областях.

Оновлено 03:58 Харків і область – під обстрілом. 

"Увага! Жителі Харкова і області, окупанти знову завдають ударів! Не ігноруйте сигналів тривоги. Залишайтеся в укриттях", – повідомив глава ОВА Олег Синєгубов. 

Вибухи підтвердив і мер Харкова Ігор Терехов. 

"У Харкові серія вибухів. Поки без подробиць, але прошу всіх бути обережними", – заявив він.

"Суспільне" повідомляє, що в частині Харкова зникло світло.

Оновлено 04:16 Очільник Одеської ОВА Максим Марченко повідомляє про влучання в обʼєкт критичної інфраструктури.

"Увага мешканці Одещини! В наслідок масованого ракетного удару є влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області, а також пошкоджені житлові будинки. На щастя, постраждалих немає. Наразі діють обмеження електропостачання. За результатами роботи підрозділів протиповітряноі оборони є збиття ракет. Триває бойова робота, саме зараз очікується друга хвиля, тому прошу мешканців області знаходитись в укриттях!" – йдеться у повідомленні.

Оновлено 04:19 У Харкові під прицілом обʼєкти енергетики.

"Під прицілом енергетична інфраструктура. У деяких районах Харкова є проблеми зі світлом. Але ми вистоїмо і все полагодимо", – заявив мер міста Ігор Терехов.

Оновлено 04:26 У Київській області працювала ППО. Мешканців Київщини просять і надалі залишатися в укриттях. 

Натомість на Харківщині зафіксували біля 15 ударів по Харкову і області.

"Під прицілом окупантів знову обʼєкти критичної інфраструктури. Попередньо, є влучання у приватний житловий будинку на Харківщині. Інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюється", – написав Синєгубов.

Оновлено 05:15 На Черкащині підвищена загроза ракетного удару. В області застосовані запобіжні відключення світла.

"Підвищена загроза ракетного удару на Черкащині. Будьте в максимально безпечному місці! Також в області застосовані запобіжні відключення електроенергії. Енергетики вживають заходів задля убезпечення енергосистеми", – наголосив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Оновлено 05:20 Радниця голови Харківської облради Наталія Попова розповіла про наслідки влучання у житловий будинок. 

"З приватного будинку, по якому росіяни нанесли удар, ДСНС дістали 2 людей. Передані екстренці. Одна людина отримала допомогу на місці. Одна госпіталізована, стан легкий", – зазначила вона.

Оновлено 05:51 У Києві пролунав сильний вибух. Повідомляється про роботу ППО. У Telegram-каналах столиці повідомлялося, що кияни чули вибух на Троєщині та на Лівому березі.

Оновлено 6:24. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що вибухи пролунали у Голосіївському районі столиці. На місце інциденту виїхали усі необхідні служби.

Оновлено 6:53. У західних областях почали скасовувати повітряну тривогу.

Оновлено 6:58. Мешканці Святошинського та Шевченківського районів Києва чули щонайменше три вибухи. Офіційної інформації наразі немає.

Оновлено 7:14. Мер Києва Віталій Кличко підтвердив вибух у Святошинському районі столиці.

"Святошинський район. Усі служби прямують на місце. Горять авто у дворі одного з житлових будинків", - йдеться у повідомленні.

Внаслідок інциденту двоє людей постраждали. Їм надають необхідну допомогу.

Після російського удару дронами Shahed-136 більшість мешканців Житомира залишилися без світла та води.

За словами мера міста Сергія Сухомліна, за попередньою інформацією, ніхто з людей не постраждав. Електротранспорт тимчасово не працює, у місті планується обмеження електроспоживання. На об'єктах критичної інфраструктури застосовуватимуться генератори.

Оновлено 7:22. Росіяни знеструмили тимчасово окуповану Запорізьку АЕС. У режим блекауту шість разів за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводять у холодний стан, включилися 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб.

Оновлено 7:56. В усіх областях України відбій повітряної тривоги. Вона продовжувалася сім годин.

Ракетні удари РФ по Україні 

За час повномасштабної війни проти України Росія здійснила понад 10 масованих ракетних ударів по Україні. Ракети випускають як з повітря, так і з моря. Основною ціллю попередніх атак були українські обʼєкти критичної інфраструктури.

Останнім часом тактика росіян змінилася. Військовий експерт Олександр Мусієнко зазначив, що останній масований удар стався 10 лютого 2023 року, тож РФ взяла незвичну "паузу". За його словами, тепер є два сценарії, за яким ворог битиме по Україні: росіяни будуть завдавати точкових ударів або підуть на масовані атаки з великим інтервалом.

Вас також можуть зацікавити новини: