Трьом окупантам оголошено підозри за розстріл на Київщині / фото ОПУ

Трьом військовослужбовцям російських окупаційних військ оголошено підозри за розстріл людей під час окупації Київської області, коли на трасі Київ-Житомир було вбито та спалено 26 українців.

Як зазначається у повідомленні на сайті Національної поліції України, впродовж лютого та березня 2022 року окупанти на трасі Київ-Житомир систематично розстрілювали цивільні авто, їх водіїв з пасажирами та пішоходів, які намагалися втекти від війни.

"За цей час вони тяжко поранили 6 українців та 26 - убили, а їхні тіла спалили разом із розстріляними автомобілями, щоби приховати сліди своїх злочинів", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зауважується, що окупанти втекли під натиском Збройних сил України, а обгорілі рештки тіл їхніх жертв так і залишилися лежати на дорозі.

"Проте слідчим Нацполіції вдалося встановити особи загиблих, відновити хронологію подій та встановити їхніх вбивць - бурятів із 2-го батальйону 5-ї окремої гвардійської танкової Тацинської Червонопрапорної ордена Суворова бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу збройних сил РФ", - наголошується у повідомленні.

Так, командиру, який віддавав злочинні накази про вбивство українців на Житомирській трасі, та двом його підлеглим - старшому лейтенанту і єфрейтору, які їх виконували, за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомили про підозру у вчиненні воєнних злочинів, а саме у віданні та реалізації наказу про вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням за попередньою змовою, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Військові злочини росіян

Як повідомляв УНІАН, раніше російському військовослужбовцю було повідомлено про підозру через розстріл беззбройного охоронця магазину в Бучі у лютому 2022 року.

За даними слідства, 27 лютого 2022 року під час руху колони російських військ у м. Буча, старший офіцер росіян за допомогою радіозв’язку, що поширювався на бойові машини батареї, віддав наказ ідентифікувати всіх осіб, які були одягнені в чорний одяг, як ворогів.

Так, російські військовослужбовці помітили біля магазину NOVUS місцевого жителя, який працював там охоронцем та був одягнений в службовий одяг чорного кольору з позначенням "Охорона NOVUS".

Чоловік не мав зброї та не становив жодної загрози для окупантів, але ті вирішили виконати злочинний наказ та відкрили вогонь із автоматичної вогнепальної зброї по цивільній особі.

Вас також можуть зацікавити новини: