За словами Волохова, незабаром ШІ масово з'явиться на FPV-дронах / фото Getty Images

Командир підрозділу Terra у складі 3 окремої штурмової бригади (ОШБр) Микола Волохов в ефірі телемарафону розповів, як працюють дрони зі штучним інтелектом (ШІ). 

"Щоб простіше уявляти, що таке радіозв'язок – уявіть собі ліхтарик, який світить від пілота на дрон. І поки світло потрапляє на дрон, зв'язок є. А коли дрони знижується, між ліхтариком та дроном з'являється завада – дерева чи ландшафт, зв'язок втрачається. І в цьому випадку штучний інтелект долітає сам, він розуміє, що є ціль, фіксує її й навіть у разі руху буде направляти туди", – пояснив військовий.

Він також додав, що такі дрони можна вдало використовувати у тому випадку, коли ворог ховає свої позиції в ландшафті чи під дією РЕБ. 

Відео дня

"Наприклад, вони заховалися десь у ямі. У пілота дрона є картинка, але останні 100 метрів він її втрачає, оскільки перебивається радіогоризонт. Там і спрацює ШІ. Мені здається, що тактика буде наступна: кожен розрахунок буде мати при собі певну кількість таких дронів і застосовувати їх ситуативно, якщо цілі будуть того вимагати, або якщо ворог вмикатиме засоби РЕБ. Позаяк дрон може діяти повністю самостійно, для нього РЕБ перестає бути перепоною", – сказав військовий.

За словами Волохова, зі штучним інтелектом вже наразі працюють російські дрони Ланцет. 

"Але це більші дрони, які коштують значно дорожче. А все йде до того, що скоро штучний інтелект масово з'явиться на FPV-дронах, які мають досить невелику ціну і можуть бути ефективні. Це дасть можливість збільшити кількість ефективних уражень ворога", – зазначив Волохов.

Війна дронів в Україні: останні новини

Росія продовжує розвивати дрони камікадзе Shahed-136 та вже вийшла на виробництво до 4200 одиниць на рік. У планах ворога – збільшити цю кількість до 10-11 тисяч. 

Продовжує розвивати цей напрямок і Україна. Так, за інформацією The Economist, українські супердрони можуть долати відстань у 3000 кілометрів та досягати Сибіру.

Напередодні Сили оборони завдали масованого удару дронами по військових об'єктах Росії. Міноборони РФ повідомило про "знищення та перехоплення 50 дронів".

Вас також можуть зацікавити новини: