Ще один напрям, яким активно крокує ворог - підвищення ефективності самого Shahed-а / фото Getty Images

Росія продовжує розвивати дрони камікадзе Shahed-136 та вже вийшла на доволі значні темпи його виробництва.

Як зазначає Defense Express, за оцінками ГУР МОУ у січні у "Алабузі" на двох виробничих лініях вже виробляється 330-350 Shahed-136 на місяць - до 4200 одиниць на рік. Але плани на замовлення бойових частин, включно з новою вагою 90 кг, а також термобаричною, сягають позначки 10-11 тисяч.

Аналітики стверджують, що закупівля деяких інших комплектуючих також говорить про план виробляти близько 10 тисяч дронів на рік, тобто в середньому 833 на місяць.

Відео дня

"Ця кількість значно перевищує показники того, що зараз випускає ворог по Україні. Зокрема за січень, відповідно до зведень Командування Повітряних сил, ворог запустив 342 Shahed-и, у лютому - 348, а у березні - 513", - сказано у матеріалі.

Зазначається, що ризик того, що Кремль готовий вкладати кошти у збільшення виробництва Shahed-136 є доволі очевидним.

"Ще один напрям, яким активно крокує ворог - підвищення ефективності самого Shahed-а, бо показник у 80-90% збитих дронів навряд влаштовує ворога. Зокрема ще у листопаді був помічений кустарно доданий 4G-модем, у березні - прикручена камера, а також експерименти з додаванням блоків навігації DGPS. Встановлення на дрон такого каналу передачі інформації для ворога є вкрай привабливим, бо в умовах України з якісним покриттям мобільним інтернетом, заявляться можливість у режимі онлайн передавати значні об'єми інформації. Це може бути не лише відео, а навіть просто дані про місцеположення, параметри польоту, фіксація роботи українських засобів РЕБ та ППО тощо", - пишуть аналітики.

Через мобільний зв'язок ворог може завантажити новий маршруту та координати для атаки. Тобто побачивши, що перший дрон у групі був збитий, або потрапив під РЕБ, перенаправити інші Shahed-и по запасному маршруту та на інші цілі.

"Таким чином питання, як боротися з Shahed-ми продовжує бути максимально актуальним та вимагає це робити максимально дешевими засобами та демонструвати гнучкість рішень. Але на фоні цього все очевидним стає те, що боротися виключно "щитом" неефективно, бо без методичних ударів по самій "Алабузі", можливість чого вже доведена на практиці ударом на 1200 км, будь-яка стратегія оборони буде на крок позаду", - додали експерти.

Росія удосконалює "шахеди"

У Росії працюють над перетворенням дрону-камікадзе Shahed-136 на баражуючий боеприпас по типу "Ланцета". Зазначається, що обидва ці вироби є дронами-камікадзе, проте між ними існує дуже велика різниця. Так, Shahed запускається для ураження стаціонарних цілей і без можливості дорозвідки та донаведення на ціль. Водночас запуск баражуючих боеприпасів має на меті насамперед ураження рухомих цілей, які припас може знайти самостійно, або бути донаведеним на них. 

Вас також можуть зацікавити новини: